Jahody dozreli, najlacnejšie sú na plantážach

Predpoveď ovocinárov o skoršej úrode domácich jahôd a čerešní sa naplnila. Už niekoľko dní sú v ponuke na trhoviskách, ale najmä vo farmárskych predajniach slovenské jahody. Nebyť intenzívnych minulotýždňových zrážok, boli by jahody dozreli skôr. Prvé ovocie však nie je lacné. Pultová cena jahôd kolíše medzi 4 až 5 eurami za kilogram.

23.05.2014 12:54
jahody, zber, samozber Foto:
Zber jahôd v Dunajskej Lužnej.
debata (9)

Jahodoviská na „dolniakoch“ sa červenejú veľkými plodmi jahôd, ktoré po výdatných dažďoch rastú ako z vody. To sa, pravda, prejavuje na chuti, plody sú plné nebeskej vlahy, ale slnko robí divy a každým dňom sú jahody sladšie a voňavejšie.

Zber sa začal v celom južnom páse Slovenska. Jahody už oberajú nielen v Dunajskej Lužnej či v Trakoviciach pri Trnave alebo vo Veselom pri Piešťanoch, ale aj vo Dvoroch nad Žitavou v Novozámockom okrese či na východnom Slovensku v Sedliskách v okrese Vranov nad Topľou. Zber je ešte len v prvej fáze a potrvá zhruba mesiac.

Vysoká cena jahôd v obchodoch, ale aj nie vždy primeraná kvalita ovocia z dovozu zvyšujú medzi obyvateľstvom záujem o samozber jahôd. Uprednostňujú ho najmä mladé rodiny počas víkendov, pretože je to dobrá príležitosť, ako sa dostať s deťmi na čerstvý vzduch a pritom si ešte za primeraný peniaz nazbierať čerstvé jahody. Kilogram ovocia v samozbere stojí od 1,30 eura eura cez 1,70 eura až po 2,30 eura. Najlepšie je sledovať ponuky na internete a rozhodnúť sa, ktorá jahodová plantáž je najlbližšie k bydlisku zberačov.

„Obvykle si ľudia pozbierajú okolo desať kilogramov jahôd, ale sú rodiny, ktoré majú v košíkoch od 20 do 50 kilogramov,“ povedal šéf Únie ovocinárov Slovenska Marián Varga, ktorý je aj konateľom spoločnosti Plantex. Táto firma produkuje aj jahodové sadenice. Podľa Vargu bol o ne pomerne vysoký záujem, čo svedčí o postupnom zahusťovaní Slovenska malými jahodovými farmami.

Veľkú jahodovú plantáž má Ovocinárske družstvo vo Dvoroch nad Žitavou. Sem sa hneď v prvý deň zberu zišlo do Emilových sadov až 600 záujemcov o samozber z celého Nitrianskeho kraja. Družstevníci vyvolali vysoký záujem šľahačkovou prémiou, keď oberači, čo nazbierajú viac ako 20 kilogramov, dostanú ako odmenu päť šľahačiek. Družstvo sa spojilo s mliekarňou v Bánovciach nad Bebravou a ukázalo, ako možno v dvojkombinácii ponúknuť spotrebiteľom kvalitné slovenské produkty.

V Sedliskách spoločnosť Agromix ponúka naturálnu odmenu. Z každých 10 kilogramov pozberaných jahôd si môže zberač ponechať 1,5 kilogramu pre seba alebo za kilo jahôd dostane kilogram obilia, čím si ľudia môžu zarobiť krmivo pre ošípanú alebo domácu hydinu. Prebytok jahôd ovocinári v Sedliskách spracujú na jahodový koncentrát, ktorý na jeseň zmiešajú s jablkovou šťavou. Tento zdravý ovocný produkt dodávajú spolu s jablkami pre 12-tisíc detí do východoslovenských škôl v rámci programu školské ovocie.

Ako vidno, ľudia na ovocinárskych farmách premýšľajú a nachádzajú spôsoby, ako priblížiť svoju produkciu najkratšou cestou k spotrebiteľom. „Na rozdiel od dovozových jahôd sú slovenské čerstvé, voňavé a nie sú tvrdé, pretože nie sú šľachtené ako severoafrické či juhoafrické na to, aby vydržali úmorný transport v kamiónoch,“ pripomenul prednosť domáceho ovocia ovocinár Jozef Vozár Z Dunajskej Lužnej.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #jahody