Brusel ruší lacné vysávače

Lacným vysávačom odzvonilo. Brusel chce šetriť elektrinu, preto dáva stopku vysávačom s vysokým príkonom, teda spotrebou, a nedostatočným saním, ktoré patria na trhu k najlacnejším. Veľkí výrobcovia sa na zmeny priebežne pripravujú, menšie značky zrejme zmiznú z trhu. O zmenách sa hovorí už vyše desať rokov, platiť začnú v septembri.

24.04.2014 12:04
vysavač, vysávať, vysávanie, upratovanie, poriadok Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

K ďalšej regulácii pristupuje Európska únia najmä preto, lebo chce pomôcť domácnostiam ušetriť elektrickú energiu. Kým doteraz mali energetické štítky s údajmi o spotrebe napríklad chladničky či práčky, po novom pribudnú aj vysávače. Ich maximálny príkon nebude môcť prekročiť 1 600 wattov a stanovené bude aj percento účinnosti vysávania. Na štítkoch bude aj údaj o hlučnosti, filtrácii a energetickej triede. Zmeny sa dotknú modelov, ktoré budú na európsky trh umiestnené po septembri 2014. Obchody môžu dopredávať aj staršie produkty s vyšším príkonom, tie však nebudú mať energetický štítok. Pre ľudí to bude signál, že výrobky boli dodané ešte pred platnosťou prísnejších kritérií.

„Nové pravidlá o vysávačoch ušetria 19 terawatthodín ročne do roku 2020. Korešponduje to úsporám na takej úrovni, že budeme potrebovať o štyri jadrové elektrárne menej,“ objasňuje pozitíva zámeru Ingrid Ludviková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Obmedzenie príkonu na 1 600 wattov sa dotkne viacerých modelov. Priemerný príkon nakupovaných vysávačov sa totiž v súčasnosti pohybuje okolo 1 800 wattov. Vysávače odobrené Bruselom tak spália menej energie pri porovnateľnej kvalite vysávania.

„Legislatíva donúti výrobcov priniesť tesnejšie, a tým aj účinnejšie výrobky. Zároveň sa na trhu neobjavia vysávače, ktoré len spotrebujú energiu a čas zákazníka, a pritom dostatočne nepovysávajú,“ vysvetľuje Andrej Hrdlička, generálny riaditeľ Združenia európskych výrobcov domácich spotrebičov. Ako pripomína, samotný príkon nehovorí nič o kvalite vysávania. Niektoré vysávače s nízkym príkonom majú účinnosť rovnakú ako tie s vysokým príkonom. Závisí to od technológie.

Odporcovia upozorňujú, že energeticky náročné modely zmeny neprežijú. A že, naopak, vysávače s vysokým výkonom a nízkou spotrebou energie budú drahšie. „Na jednej strane regulácia vytlačí tú najlacnejšiu kategóriu vysávačov, cenovo do 40 eur. Lenže tá bude nahradená inými vysávačmi, ktoré splnia hornú hranicu regulácie. Ten efekt nebude drastický,“ hovorí Hrdlička s tým, že cena najlacnejších vysávačov sa pravdepodobne posunie na 45 eur za kus. Preto sa môže stať, že niektoré obchody sa predzásobia starými vysávačmi, ktoré ešte prísnejšie podmienky nemusia spĺňať. Kým sa úplne vypredajú, môže prejsť niekoľko mesiacov či rokov.

Výrobcovia však už dnes vyvíjajú nové, šetrnejšie vysávače. „Rovnako ako iní aj Samsung má v ponuke vysávače s vyšším príkonom ako 1 600 wattov. Ich množstvo však každým rokom znižujeme. Zároveň investujeme do výskumu a vývoja nemalú sumu, aby mali naše produkty nižšiu spotrebu a rovnakú účinnosť,“ uvádza Mariana Trstíková z marketingového oddelenia spoločnosti Samsung. Vysávače s nižšou spotrebou a rovnakým saním zaraďuje do svojej ponuky aj spoločnosť Electrolux. „Výrobcovia sa na zmeny pripravujú zmenou konštrukcie hubice, korpusu či koncepcie motorov. Výsledkom sú účinné a úsporné zariadenia,“ vysvetľuje produktový manažér Electroluxu Marek Žáčik.

Informácie o spotrebe vysávačov nájdu zákazníci na energetických štítkoch. „Pomôže im to ľahšie sa zorientovať a porovnať jednotlivé modely. Parametre ako energetická trieda, účinnosť vysávania či ročná spotreba totiž jasne vypovedajú o spotrebe energie a výkone,“ myslí si Peter Šiška, produktový manažér Nay Elektrodom. Doteraz „eko“ modely neboli veľmi vyhľadávané, podľa jeho slov za to mohla vyššia cena. Keď však na každom vysávači bude štítok, zákazníka to môže motivovať k porovnávaniu.

Štítky nebudú mať len ručné a robotické modely s pohonom na batérie a vodné vysávače.

Energetické štítky

  • Sú umiestnené na spotrebičoch a obsahujú základné informácie o spotrebe elektrickej energie, vody, o kapacite a ďalších parametroch. Pomocou nich si zákazník vie vybrať medzi konkurenčnými produktmi ten najúspornejší a ovplyvniť tak spotrebu energií v domácnosti. Štítok pôvodne zaraďoval výrobky do tried od A po G, pričom A bola trieda najvyššej energetickej účinnosti. Neskôr sa zaviedli triedy až po A+++. Pri jednotlivých spotrebičoch sa okrem účinnosti uvádzajú aj ďalšie vybrané parametre. Napríklad pri chladničkách je to kapacita či hlučnosť, pri práčkach aj účinnosť odstreďovania a ročná spotreba vody.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #vysávače