Prebaľovačom sa šiknú ukrajinské kurčatá

Ukrajinský export hydiny a vajíčok môže položiť na lopatky oslabené slovenské hydinárstvo. Tvrdia to chovatelia nosníc a výkrmových kurčiat vedno so spracovateľmi. Od 23. apríla až do novembra sú totiž na ukrajinské kurčatá vyvážené na trh Európskej únie dočasne znížené clá.

16.04.2014 12:03
kurča, kura, kuracina, mäso, nákup, potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Slovenskí hydinári sa obávajú, že väčšina z ukrajinskej vývoznej kvóty v objeme 36-tisíc ton skončí na Slovensku. Sú na to najmenej dva dôvody: slovenskí spotrebitelia uprednostňujú potraviny s nízkymi cenami, a navyše na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami únie mimoriadne veľa firiem (až 39), ktoré sa zaoberajú prebaľovaním vonku vyrobenej hydiny.

„Obávame sa, že ukrajinskú hydinu začnú vo veľkom nakupovať ,prebaľovači‘. Do prvého apríla 2015 nemusia označovať pôvod hydiny a môžu ju vydávať za slovenskú,“ povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Podľa Molnára je Ukrajina na rozdiel od Slovenska sebestačná tak v produkcii hydiny, ako aj vajíčok. Po tom, čo zrejme príde o ruský trh, je Slovensko za jej hranicami prvé, kam môže smerovať export ukrajinských kurčiat. Ukrajina má obrovské možnosti rastu. Najväčší hydinársky podnik MHP spracúva ročne stotisíc ton hydiny, teda toľko, čo bola ešte pred niekoľkými rokmi celá slovenská produkcia. Tá vlani klesla na 51,5 tisíca ton.

„MHP má ambíciu stať sa najväčším spracovateľom hydiny v Európe s ročnou produkciou až 400-tisíc ton,“ myslí si Mikuláš Šranko z Hyzy Topoľčany. Najviac by slovenským hydinárom mohli pomôcť spotrebitelia, keby jednoznačne preferovali slovenské kurčatá a donútili tak obchod, aby objednával hydinové mäso od domácich výrobcov. Rovnako hydinári očakávajú, že Štátna veterinárna a potravinová správa sprísni dohľad nad firmami, ktoré sa zaoberajú rozrábkou a prebaľovaním hydiny z cudzích krajín.

V súvislosti so zvýšenými nákupmi vajec pred veľkonočnými sviatkami Ladislav Birčák z dvorského Novogalu upozornil spotrebiteľov, aby pozorne kontrolovali vajcia. Nestačí si pozrieť len obal, ale aj samotné vajce, na ktorom musí byť kód SK.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #kurčatá #Ukrajina