Česi znovu našli nevyhovujúci slovenský mak

Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) opäť odhalila nevyhovujúci mak zo Slovenska. Informoval o tom v pondelok portál byznys.lidovky.cz.

14.04.2014 14:26
mak Foto:
Ilustračné foto.
debata

Testom neprešli dve šarže od výrobcu Encinger, jedna z nich obsahovala podľa zverejnených informácií dokonca dvojnásobné množstvo, ako považuje Ministerstvo zdravotníctva ČR za bezpečné.

Spomínané šarže obsahovali balenie 250 gramov s dátumom trvanlivosti do 29. novembra 2014 a do 20. januára 2015. Ako ďalej informoval portál, povolený limit je 43 miligramov morfínu na kilogram maku, pričom jedna zo šarží obsahovala 86,1 miligramu, druhá 56,2 miligramu.

Nevyhovujúce výrobky od rovnakého dodávateľa odhalila inšpekcia už dávnejšie, výsledky kontroly zverejnila 4. februára. Pri teste neuspeli aj ďalšie firmy, kvôli vyššiemu množstvu morfínu to bol českobudejovický výrobca ESSA.

„Dôvodom môže byť to, že výrobca do potravinárskeho maku pridáva mak pre farmaceutické účely, ktorý je lacnejší,“ uviedol pre byznys.lidovky.cz hovorca SZPI Pavel Kopřiva. S obchodmi, kde inšpekcia odobrala vzorky, začne správne konanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mak