Jahňacina je iba doplnkom veľkonočného stola

Väčšina veľkonočných jahniat sa aj tohto roku vyvezie na zahraničné trhy. Jahňacina, typické veľkonočné jedlo Talianov, Slovákov neláka. Hoci ide o dietetické mäso považované za delikatesu, väčšina obyvateľstva uprednostňuje na veľkonočnom stole bravčové mäso, šunku, vajíčka. A tak zhruba stotisíc jahniat zo slovenských ovčiarní skončí v Taliansku.

09.04.2014 12:12
jahňa, jahňacina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slabý dopyt po jahňacine spôsobujú podľa chovateľov dve veci. Na jednej strane je to pre mnohých ešte vždy drahé mäso, na druhej ľudia zabudli na jeho chuť, majú voči nemu averziu pre špecifickú vôňu a mnohí ho nevedia pripraviť.

„Sú to všetko predsudky, ktoré padnú vo chvíli, keď ľudia ochutnajú dobre pripravené jahňacie mäso,“ tvrdí exminister pôdohospodárstva Stanislav Becík, ktorý je predsedom družstva v Dvoroch nad Žitavou. Na Gazdovskom dvore v Branove, ktorý je súčasťou dvorského družstva, necelé dva týždne pred veľkonočnými sviatkami ponúkajú jahňacinu, ba aj kozľacinu.

Kilogram už očisteného kozľaťa vyjde na 7 eur, jahňa predávajú v družstve po 6,60 eura. V porovnaní s akciovým kurčaťom zo supermarketu je to trojnásobne vyššia cena, lenže veľkonočné sviatky sú raz do roka. Becík pripomína, že mladé kozľa a jahňa je symbol Veľkej noci, tradičné obetné jedlo. Aspoň raz do roka by si ho ľudia mohli dopriať. Keď sa zastavia u farmárov, dostanú toto mäso o polovicu lacnejšie ako na pulte obchodov.

Jahňa nesmie byť prerastené

Lenže aj v hlavnom meste Slovenska s nadpriemerne vysokými príjmami obyvateľstva sú mäsiari pri objednávkach jahňacieho mäsa opatrní. Tradičný predajca jahňaciny Mäsiarstvo Orbán si objednalo k tohtoročnej Veľkej noci 200 jahniat. Čo je to na hlavné mesto, kde žije takmer pol milióna obyvateľov?

„Jahňa vcelku predávame po 9,70 eura za kilogram, stehno po 13,50 eura za kilogram,“ hovorí riaditeľ Mäsiarstva Orbán Rudolf Zechel. Vysokú cenu odôvodňuje tým, že jahňatá nakupuje až z východného Slovenska, kde sa v Sabinove nachádza špecializovaný bitúnok, ktorý exportuje jahňatá do Talianska. „V podstate máme slovenské jahňatá za exportnú cenu,“ vraví s neskrývanou iróniou v hlase Rudolf Zechel.

Slovenskí chovatelia však nevyvážajú jahňatá za prehnané ceny. Tohto roku im vývozcovia platia 2,50 eura za kilogram za jahňa, ktoré váži od 9 do 16 kilogramov. Je to o desať centov viac, ako bola cena pred rokom. Keď je jahňa ťažšie, jeho cena klesá pri hmotnosti do 20 kilogramov o 20 centov, a keď váži až 24 kilogramov, dostane chovateľ už len dve eurá za kilogram. Juraj Karniš zo sabinovského bitúnka to odôvodňuje tým, že odberatelia považujú za najväčšiu delikatesu len jahňatá presne určenej veľkonočnej hmotnostnej kategórie.

Pragmatickí spotrebitelia

Slovenskí spotrebitelia sa podľa farmárky Oľgy Apoleníkovej pozerajú na jahňa inou mierkou. „Rátam, že v rámci veľkonočného predaja si ľudia z okolia Pružiny kúpia okolo 300 jahniat. Tí, čo ich chcú na sviatočný stôl, si vyberajú skôr ťažšie ako ľahšie jahňatá, ale mnohí ľudia si najmä barančeky kupujú do záhrad ako živú kosačku trávy. Na konci leta či jesene potom vykŕmené zviera skončí v kotle na guláš,“ vysvetľuje pragmatizmus súčasných slovenských spotrebiteľov Oľga Apoleníková.

Aj najväčší chovateľ oviec na Slovensku spoločnosť Polvito z Lehoty pod Vtáčnikom prakticky všetky jahňatá vyváža. Odbytiskom je Rakúsko. Chovateľka Silvia Štastná vraví, že Slováci sú konzervatívni spotrebitelia, za rok predajú našincom len 200 až 300 jahniat.

Napriek tomu sa situácia pomaly mení, ani nie tak pričinením obchodníkov ako chovateľov. Farmárka Oľga Apoleníková pravidelne v Považskej Bystrici usporadúva podujatie Zo salaša do mesta, kde ponúka nielen mliečne výrobky z ovčieho syra, ale aj mäsové špeciality. „Musíme byť trpezliví a ľudí postupne navyknúť na jahňacie mäso. Mladá generácia, ktorá cestuje po Európe, prichádza na to, že ide o jedlo gurmánov,“ podotýka Apoleníková a dodáva, že keď ľudia ochutnajú špeciality z jahňaciny, vypýtajú si recept. A to je prvý dôležitý krok k tomu, aby sa z nich stali pravidelní konzumenti zdravého jahňacieho mäsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #jahňacina