Končí sa sezóna drahých zemiakov

Slovenskí spotrebitelia majú za sebou jednu z najdrahších zemiakarských sezón. Na začiatku jari sa predáva kilogram zemiakov stále v rozmedzí okolo 70 až 75 centov a individuálne aj za dvojnásobok danej sumy. Takéto ceny boli naposledy v sezóne 2006 až 2007. Za to, že ceny nestúpajú, môžu aj ruské obmedzenia na dovozy potravín z Európskej únie.

17.03.2014 10:20
zemiaky Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

V Európe sa minulý rok urodilo o 15 percent menej zemiakov, ako je obvyklé. Ani Slovensko nebolo výnimkou. Na svedomí to mali vrtochy počasia, ktoré obmedzili produkciu predovšetkým v Nemecku. Nedostatok zemiakov katapultoval ceny k rekordným výškam, keď uprostred zimy na Slovensku preskočili hranicu 80 centov.

Rast cien sa našťastie pred zakladaním novej úrody zastavil, pretože Rusko, jeden z najväčších odberateľov európskych zemiakov, od leta minulého roka prudko znížilo import. "Na ruský trh smerovalo ročne od pol milióna ton až do 1,5 milióna ton zemiakov. Stratený ruský trh sa pri nedostatku zemiakov postaral o istú stabilitu cien,“ vysvetľuje šéf Zemiakarského zväzu Viliam Bezák.

Zdraženie zemiakov posilnilo zmeny v stravovacích návykoch Slovákov. Už neplatí ako kedysi, že zemiaky sú druhým slovenským chlebom, sú jednou z alternatív k jedlám z mäsa popri cestovinách či ryži. Hoci podľa štatistík klesla ročná spotreba zemiakov na obyvateľa na 49 kilogramov oproti odporúčanej dávke 80 kilogramov, v skutočnosti bude podľa Bezáka spotreba vyššia. Iba sa zmenila podoba zemiakov, v akej sa konzumujú.

"Reálna spotreba sa bude pohybovať niekde na úrovni 60 až 65 kilogramov, pretože slovenské štatistiky do nej nezahŕňajú spotrebu hranolčekov či lupienkov,“ upozorňuje zemiakar Viliam Bezák. Tých sa ročne dovezie 17– až 18-tisíc ton, čo je v prepočte takmer 80-tisíc ton surových zemiakov. Okrem toho sa ďalšie tisíce ton vyprodukujú na záhumienkových hospodárstvach alebo v prídomových záhradách či v záhradkárskych osadách.

V každom prípade by však spotreba zemiakov mala byť vyššia, veď Angličania ich skonzumujú 110 a Holanďania okolo 90 kilogramov na osobu. Pravda, z hľadiska zdravej výživy si treba posvietiť aj na spôsob konzumácie zemiakov. Odborník na srdcovo-cievne choroby profesor Viliam Bada odporúča uprednostniť tradičné zemiaky s cibuľkou a kyslým mliekom alebo fučku namiesto dnes takých populárnych fastfoodových hranolčekov, ktoré sa podávajú s majonézou či kečupom.

Na prahu novej zemiakarskej sezóny nepredpokladá Bezák výraznejší rast plôch u profesionálnych pestovateľov. Plochy zostanú zhruba na úrovni vlaňajška (9-tisíc hektárov), ale tzv. hobby pestovatelia, ktorí sa podieľajú na celkovej výrobe zemiakov na Slovensku od 10 do 15 percent, vysadia zemiakov viac.

Možno tak súdiť podľa zvýšeného predaja sadiva. To sa predáva v obchodoch od 80 centov po 1,20 eura, kým na farmách sa dá kúpiť od 40 po 70 centov v závislosti od odrody, pravda, k tejto cene si treba prirátať aj DPH.

Niektorí pestovatelia skorých zemiakov začali na južnom Slovensku už s ich výsadbou. Jeden z najväčších producentov senecký farmár Zdenek Černay však považuje tieto veľmi skoré výsadby za veľmi rizikové.

"Pôda je ešte studená a noci chladné až mrazivé,“ vraví Černay, ktorý začne sadiť v druhej polovici marca. Dodáva, že "ešte aj apríl môže zamiešať kartami, keď prízemné mrazy môžu poškodiť čerstvo vzídené zemiaky. Preto sa pri zemiakoch neoplatí ponáhľať. Hoci porasty dokážu zregenerovať, už nikdy nedajú takú úrodu, ako keď sa vyhnú šokom z jarných mrazov,“ uzatvára skúsený pestovateľ.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zemiaky