Ženské srdce otvárajú tulipány aj maky

Väčšina zamilovaných mužov stavia pri výbere kvetov na istotu a kupuje ženám ruže. Na sv. Valentína si však možno ženu svojich snov nakloniť aj jarnými kvetmi, ako sú tulipány, margarétky alebo módnymi makmi. Kytica kvetov je drahšia ako vo všedné dni. "Môžu za to muži z Ruska, USA, ale aj Číny. Práve vysoký dopyt z týchto krajín celosvetovo dvíha na burzách cenu najžiadanejších ruží," hovorí šéf Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov Michal Haut.

14.02.2014 12:00
debata (3)

Na sv. Valentína idú kvetinárom obchody jedna radosť. O koľko vzrastie predaj kvetov oproti všednému dňu?
Možno päť až šesťnásobne, ale vôbec to neznamená, že ide o najvýnosnejší deň v predaji kvetov.

Prečo? Kvetinári využívajú dopyt a za kvety si pýtajú viac ako inokedy.
Ľudia si myslia, že na Valentína umelo dvíhame ceny. Nie je to pravda, na tomto sviatku sa nedá zarobiť. Musíme pracovať s vyššími cenami dodaných kvetov. Pred sviatkom zamilovaných ich nekúpime lacno, ale ani nepredáme za trojnásobok. Obrovské množstvá kvetov skupujú ruskí, americkí, ale aj čínski obchodníci. Slovenský trh je taký malý, že nedokáže nijakým spôsobom ovplyvniť cenu kvetov. Môže iba rešpektovať cenu, ktorú stanovuje v Európe najvplyvnejšia holandská burza.

Michal Haut Foto: Pravda, Ivan Majerský
Michal Haut, florista, kvet, kvetiny Michal Haut

Je ruský muž väčší gavalier ako slovenský?
Jedny z najkvalitnejších kvetín na svete nakupuje Moskva. Tam sa špičková červená ruža predá nie za desať, ale pätnásť aj osemnásť eur. Pre porovnanie, na Slovensku sa dobrá ruža predáva na Valentína od tri a pol do štyroch eur. Zámožní Rusi nemajú problém kúpiť kyticu 50 ruží. Čo je drahé, to je v ich očiach záruka exkluzivity, premieta sa to aj do ruského pohľadu na kvety.

Nemohla by cenu kvetín znížiť domáca produkcia kvetín?
Sme v zimnom období, takmer nemáme domáce kvetiny. Všetko sa vozí zvonku, najčastejšie z Holandska. Táto kvetinová veľmoc nie je krajinou pôvodu kvetín, cez ňu sa tovar iba zobchoduje. Kvetiny najčastejšie pochádzajú z Maroka, Izraela, Kolumbie či Ekvádoru. Slovenskej kvetinovej produkcie je veľmi málo, tak málo, že by nevystačila pokryť spotrebu ani počas obyčajného dňa, nieto ešte na valentínsky sviatok. Slovenské sú len biele kaly, časť gerber. Domáci sortiment je úzky a súčasný zákazník oveľa náročnejší ako pred 25 rokmi.

Aké kvety sú najčastejšie v ponuke na sv. Valentína?
Okrem tradičných ruží najmä jarné kvetiny z Talianska. Margarétky, tulipány, mimózy, ale aj frézie, anemonky, ranunculusy. V móde sú maky. Taliansko sa presadzuje svojou polohou. Je južnejšie, jar sa tam začína o čosi skôr ako na Slovensku a našinci, hoci podľa kalendára by mala byť zima, už tiež túžia po jari. Talianska kvetinová produkcia prináša Slovenkám skoršiu jar.

Za koľko sa budú predávať ruže na sv. Valentína na Slovensku?
Lepšia červená ruža so stopkou dlhou 70 cm vyjde na spomínané 3,5 – 4 eurá. Farebné ruže sú lacnejšie. Ruže so stopkou 45 – 50 centimetrov by mohli stáť okolo 1 – 1,30 eura. Spomedzi jarných kvetov sú najžiadanejšie tulipány, ktoré nahrádzajú veľmi drahú ružu.

Ktorá farba tulipánov teraz letí?
V ponuke sa objavilo veľa nových farieb a podôb tulipánov. Nie je výnimočné, ak kvetinárstvo ponúkne 30 farieb. Sú medzi nimi fialovozelené, ale aj veľmi sýte cyklámenové farby, oranžové, rôzne žíhané farby. Veľkú odrodovú pestrosť a šľachtiteľské umenie vyjadrujú papagájovité tulipány, ktoré majú pokrčené – rozstrapkané lupene, samozrejme v rôznych farebných prevedeniach.

Aké kvety obľubujú slovenskí zákazníci? Možno ich vkus rozvrstviť podľa veku?
Možnože seniori sú trochu konzervatívnejší, ale nie je to pravidlo, aj medzi nimi sa nájdu výstrednejší. Väčšina mužov však ide na istotu. Kupujú ruže, ako keby nechceli vidieť iné kvety. Neviem, či to berú ako povinnosť, alebo majú na vec strohý pohľad, niektorí sa ani nerozhliadnu po kvetinárstve. Mladší viac experimentujú a kupujú najmä jarné kvety.

Poznačila obchod s kvetmi kríza?
Určite áno. Kvetinári zvádzajú o svojich zákazníkov taký istý zápas ako obchodníci v iných druhoch tovaru, ale dá sa to zvládnuť. Ľudia viac než v minulosti pozerajú na to, koľko kvety stoja, pýtajú sa, koľko vydržia vo váze. Niekedy si ich však kvety natoľko podmania, že oželejú iný darček a kúpia vyberanú kyticu krásnych kvetov.

Ktorý z typických kvetinových sviatkov rezonuje v spoločnosti viac: Deň zaľúbených, MDŽ alebo Deň matiek?
Keď sa po revolúcii začal oslavovať sviatok zamilovaných s ich patrónom sv. Valentínom, MDŽ na niekoľko rokov zostalo v jeho tieni. V súčasnosti je skóre vyrovnané 1 : 1. Najkrajší kvetinový sviatok je však Deň matiek, ľudia spontánne vyjadrujú lásku k svojim mamám prostredníctvom kvetov. Pre Valentína je typické, že sa začne a skončí 14. februára, na druhý deň akoby ani nebol sviatok. Zato ostané dva sviatky – MDŽ a Deň matiek majú ešte trochu dozvuky. Kvety sa predávajú pred aj po týchto dňoch.

Obchod s kvetmi je určite neľahký biznis. Nezdá sa, že na Valentína kvetinári nezarobia viac než inokedy.
Ľudia majú pocit, že na Valentína či MDŽ obchody s kvetinami veľmi zbohatnú, ale kvetinári zasa až tak radi tieto sviatky nemajú. Pre kvetinárov je lepší jeden obyčajný týždeň ako extrémny záujem o kvety počas ženských sviatkov. Vyvoláva to totiž až také zvýšenie nákupných cien kvetov, že sa potom niektoré druhy stávajú nepredajné. Sme radi, keď tieto sviatky prehrmia a prežijeme ich bez straty.

Nezveličujete?
Ako som vravel, ceny určuje burza. Kvet, ktorý stojí obvykle povedzme jedno euro, vystrelí pred Valentínom aj na tri eurá. A to je problém. Najviac stúpajú ceny ruží a celej skupiny červených kvetov. Zoberme si gerbery. Žltú môžete predať po 1,20 eura, ale červenú za 2,20 až 2,50, pretože jej nákupná cena je dvoj- až trojnásobne vyššia oproti žltej. Kvetinári potom musia chytiť rozum do hrsti. Ponúkajú oranžové, žlté či ružové kvety. Vo všedné dni je v ponuke jedna tretina červených kvetov, na Valentína sú v menšine, aby kvetinári cenou vyšli v ústrety finančným možnostiam zákazníkov.

Koľko investuje slovenský muž na sv. Valentína do jednej kytice?
To sa nedá spriemerovať. Sú ľudia, čo kúpia jednu ružu za 4 eurá, ale nájdu sa aj zákazníci, ktorým nerobí starosti minúť na kyticu 100 aj 150 eur. Iné nároky má Bratislava a iné vidiek. Slovenská spoločnosť je veľmi diferencovaná a ceny kvetov vyjadrujú ekonomické a sociálne rozvrstvenie spoločnosti. Nedá sa povedať, že je to 20 eur na jedného, je to veľmi individuálne. Pre niekoho je 5 eur veľa a pre niekoho zasa 100 eur nie je veľký výdavok.

Michal Haut (40)

patrí k najznámejším slovenským floristom. Absolvent Mendelovej zemědělskej univerzity v Brne je predsedom Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kvety #Michal Haut