Obchod vydával zeleninu z dovozu za slovenskú

Potraviny predávané po dátume spotreby, nesprávne označené výrobky či zámena krajiny pôvodu, to sú najčastejšie porušenia zákona o potravinách, ktoré zistil štátny potravinový dozor počas leta. A hoci inšpektori udelili pokuty za takmer dva milióny eur, dvadsaťkrát vyššie ako pred rokom, niektorí výrobcovia a obchodníci sú nenapraviteľní.

01.10.2013 12:01
nákupy, nákup, obchod, potraviny, zelenina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po vyhodnotení 10 840 kontrol potravinárskych obchodných či skladových prevádzok sa zistilo vo vyše 17 percentách prípadov porušenie pravidiel. Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka ide o vysoký podiel. Zo 61 zásahov potravinárskej Kobry nasadzovanej na dolapenie potravinových pirátov sa všetky skončili stopercentným zásahom.

„Obchodníci hovoria, že kontroly a s nimi spojené pokuty sú diskriminačné. Pokiaľ však budeme na pultoch reťazcov nachádzať potraviny po dátume spotreby, budeme takýto predaj tvrdo potierať a trestať tých, čo ho pripúšťajú,“ povedal Jahnátek. Uviedol, že ide o rozšírenú prax, pretože pri kontrolách objavili v jednom z reťazcov 62 výrobkov, v ďalšom 49 a v treťom 30 výrobkov po dátume spotreby.

Podľa ministra ide najmä o potraviny z dovozu, pri ktorých obchodníci nedokážu výrobky vrátiť dodávateľom. „Tí po týždni odmietajú potraviny prevziať, a tak sa ich obchod pokúša predať. Takéto správanie, ktoré ohrozuje zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov, budeme tvrdo postihovať,“ tvrdil Jahnátek.

Informoval, že orgány potravinového dozoru majú rozpracované štyri prípady neférového obchodu s potravinami. Výsledkom správneho konania môžu byť exemplárne pokuty až vo výške jedného milióna eur. Minister nespresnil, koho sa vyšetrovanie týka.

Sprísnený zákon o potravinách spolu so zákonom o neprimeraných obchodných podmienkach vyvolávajú obrovskú nespokojnosť medzi obchodníkmi. Tí mobilizujú poslancov a v prípade zahraničných subjektov veľvyslancov a dožadujú sa návratu k pôvodnej „mäkkej“ potravinovej legislatíve.

Podľa Jahnátka k zmene kurzu pri upratovaní v obchode s potravinami nedôjde. Ochotný je však pristúpiť na uplatnenie pravidla trikrát a dosť. To by v praxi znamenalo, že pri prvom porušení zákona môže vinník dostať pokutu od sto do 500-tisíc eur. Ak sa zákon nedodrží po druhý raz, pokuta sa automatický zdvojnásobí a na tretí raz sa udelí sankcia rovno jeden milión eur.

Exemplárnou ukážkou nedodržiavania zákona o potravinách boli počas leta podvody pri predaji zeleniny. Niektorí výrobcovia bez váhania označovali paradajky, papriku či iné druhy zeleniny za slovenské, hoci pochádzali z Poľska, Maďarska či z iných krajín. Takto falošne malo byť označených dovedna 15-tisíc ton zeleniny. Inšpektori zastavili predaj tejto zeleniny, nariadili jej likvidáciu a udeľovali pokuty od dvetisíc eur vyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #potravinový škandál #slovenské potraviny