Nechcela kúpiť tovar, zobrali jej mobil

Ako sa nechajú ľudia nalákať na nevýhodnú kúpu a prichádzajú o peniaze.

24.06.2013 06:30
podpis, zmluva, dohoda Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Pani Mária, 70-ročná učiteľka materskej školy, dostala pozvánku na zájazdovú akciu do Kaplnej „Slovenské zabíjačkové hody“, na ktorej mala byť informačná šou, obed zadarmo, živá kapela, tanec a odovzdávanie darčekov.

Z propagovaných aktivít sa nekonala žiadna. Na mieste vyplnil každý účastník zlosovací lístok a potom sa pristúpilo k žrebovaniu. Predvádzajúci vyžreboval lístky viacerých účastníkov, medzi nimi aj lístok pani Márie. Výhercov pozvali za plentu a tu sa začali čudné praktiky. Pani Mária mala dokonca vyhrať prvú cenu – parný čistič, kuchynský robot, súpravu riadu, tlakový hrniec a bonus k tomu – VIP členskú kartu v hodnote 2-tisíc eur.

Po tejto výhre prišiel podpis preberacieho protokolu za plentou, pričom všetkých výhercov bez ich súhlasu nakrúcali na kameru. V priebehu pár minút pani Máriu pozvali do vedľajšej miestnosti, kde sa už z preberacieho protokolu zrazu stala kúpna zmluva a predávajúci pani Máriu vyzval, aby za „vyhratý“ tovar zaplatila 1 600 eur. Pani Mária odmietla, veď malo ísť o výhru a tovar je značne predražený, sám predávajúci predsa uvádzal, že celá akcia je prezentácia a v rámci nej sa nebude nič predávať.

Keď sa pani Mária bránila, predávajúci si na chvíľu vypýtal jej mobilný telefón s tým, že ho hneď vráti. Pani Mária sa tak ocitla mimo ostatných účastníkov zájazdu a predávajúci jej odmietal vrátiť jej mobilný telefón. Nepomohli prosby ani argumenty o zavolaní polície. Nakoniec predávajúci pani Máriu spolu s ďalšími „výhercami“ odviezli do Modry. Počas cesty sa výhercom vyhrážali a vyvíjali nátlak, aby kúpne ceny za výrobky zaplatili, pani Márii stále nechceli vrátiť mobilný telefón, vraj ho vrátia, až keď zaplatí 1 600 eur.

Pod ťarchou nátlaku v banke peniaze vybrala a cenu zaplatila, iba tak sa vyslobodila z agresívnych praktík predávajúcich. Mobilný telefón jej vrátili po ceste domov a kúpnu zmluvu spolu s tovarom dostala pani Mária až doma. Tým sa však nič neskončilo, práve naopak, začal sa dlhý príbeh ochrany práv spotrebiteľa.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba