Na skromný život potrebuje rodina aspoň 1400 eur, tvrdia odborári

Priemerná štvorčlenná slovenská rodina potrebuje mesačne na skromný život približne 1 400 až 1 600 eur, realita je však taká, že mnohé rodiny sú hlboko pod priemerom tejto sumy. Vychádza to z údajov Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ktorá v Prešovskom a Košickom kraji spravila prieskum o reálnych nákladoch domácností. Do prieskumu zahrnula výdavky na bývanie, dopravu, zdravie, potraviny či relax.

27.03.2013 13:21
obed, jedlo, rodina, rodinný, strava, kuchyňa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Z prieskumu KOZ vyplynulo, že na to, aby rodiny vyžili zo svojich príjmov, škrtajú najmä na kultúre a dovolenkách. Expert KOZ Jozef Balica skonštatoval, že viac ako 50 % domácností si nemôže aspoň raz ročne zabezpečiť dovolenku mimo svojho domu a 25 % si nemôže dovoliť konzumáciu mäsa každý druhý deň. „Toto je daň za to, že domácnosť nemá primerané príjmy na takej úrovni, aby jej mohli zabezpečiť dôstojný život. Bolo by dobré zaviesť diskusiu na to, koľko slovenská rodina potrebuje,“ povedal Balica.

Na Slovensku vidí problém v tom, že zamestnávatelia neberú pri výške miezd ohľad na sociálny rozmer. „Zamestnávatelia vnímajú mzdy predovšetkým ako ekonomický náklad, ktorý ich ekonomicky zaťažuje a neberú do úvahy sociálny rozmer mzdy, to znamená čo si ten zamestnanec môže dovoliť za ten plat,“ povedal Balica. Ako pokračoval, až 90 percent zamestnávateľov to nezaujíma a skôr zneužívajú situáciu na trhu práce, kde je aktuálne nedostatok voľných pracovných miest.

Balica tvrdí, že zamestnávatelia sa nechcú jednoducho deliť o zisky. Upozorňuje pritom na to, že na Slovensku vyše 150 tisíc zamestnancov nedosahuje svojím príjmom ani hranicu chudoby, ktorá je na úrovni 315 eur. Podľa názoru KOZ by mala byť minimálna mzda tvoriť aspoň 60 % z priemernej mesačnej mzdy, čo predstavuje 480 eur v hrubom. „Uvedomujem si, že za súčasnej zlej ekonomickej situácie nie je to možné dosiahnuť skokom, ale KOZ má ako jeden z hlavných cieľov dopracovať sa postupnými krokmi k takejto mzde na Slovensku,“ uzavrel Balica.

9 debata chyba