Ľudia budú viac oddychovať v Turecku

Turecko môže byť tento rok dovolenkovým hitom pre Slovákov. Záujem o zájazdy do tejto destinácie zatiaľ oproti vlaňajšku vzrástol asi o 15 percent. Z leteckých zájazdov je stále najobľúbenejší Egypt, autom ľudia najviac smerujú do Chorvátska. Turecko môže získať na nestabilite Grécka, kde ľudia protestujú proti rastu daní.

16.05.2012 13:42
more, deti, pláž, dovolenka, leto, plutvy,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Od začiatku decembra minulého roka si zájazd do Grécka kúpilo necelých šesť percent Slovákov. Na porovnanie, do Egypta pocestuje až 26 percent z nich. Grécko zaznamenalo pokles už v minulom roku,“ hodnotí Ivan Šidla zo spoločnosti Invia.sk, online predajcu pobytových zájazdov. O malom záujme cestovať do svojho času najobľúbenejšej destinácie s pohostinnými domácimi hovorí aj viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Stanislav Macko. „Dôvodov môže byť niekoľko, nezanedbateľným je zrejme aj politická nestabilita a s tým súvisiaci pokles záujmu. A to aj napriek tomu, že pobyty v Grécku zlacneli,“ uvažuje Macko. V Grécku už dlhšiu dobu bojujú s upadajúcou ekonomikou, pretrvávajúcimi protestmi a otázkou, či sa radšej nevrátiť k pôvodnej mene drachme.

Dovolenkári sa preto obávajú, či ich zakúpený pobyt nebude ohrozený. „Zvažovala som dovolenku na Kréte, najmä pre jej mimoriadne výhodnú cenu. No potom som začala váhať, či to bude bezpečné, najmä pre neustále štrajky,“ rozpráva Pavlína Koláčová z Košíc, ktorá si nakoniec kúpila zájazd do Turecka. Cestovné kancelárie však ubezpečujú, že strach nie je na mieste, pretože sa štrajkuje prevažne v Aténach a na ostrovoch sú turisti v bezpečí. „Protesty ovplyvňujú turistický ruch veľmi okrajovo, keďže Grécko si nemôže dovoliť znechutiť turistov a stratiť ich. Príjem do štátnej kasy z turistického ruchu je obrovský,“ tvrdí Šidla.

Štrajky sú momentálne súčasťou bežného dňa nielen v Grécku, ale aj v najnavštevo­vanejšom Egypte. Nepokoje sa začali už minulý rok tesne po zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka a pokračovali protestnými akciami športových nadšencov. Pre februárový masaker, keď zahynulo 74 ľudí na futbalovom štadióne, rozpustil premiér krajiny Kamál Ganzúrí kompletne celé vedenie domáceho zväzu a zrušil všetky zápasy prvej ligy.

„V prípade Egypta je situácia trochu zložitejšia. Napriek tomu, že všetky letoviská a hotelové rezorty fungujú viac–menej bez obmedzenia, klienti môžu určite obmedzenia pocítiť pri výletoch či tranzite krajinou,“ myslí si Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ Hydrotour.

Macko zároveň dopĺňa rebríček ďalších prímorských krajín navštívených Slovákmi. „Som presvedčený, že najviac z nich opäť ako po minulé roky navštívi Chorvátsko. Využívajú pritom služby nielen cestovných kancelárií, ale cestujú aj priamo. Vysoký záujem je aj o pobyty v Bulharsku a Taliansku,“ konkretizuje Macko.

Kým oddych v Grécku či Egypte vyjde tento rok lacnejšie, ostatné destinácie ponechali ceny na minuloročných úrovniach. Cestovné kancelárie zatiaľ cenníky len mierne upravili pre vysoký nárast cien leteckého paliva. „Ceny však vo všeobecnosti zostali na úrovni z roku 2011, celkovú cenu ovplyvňuje palivový príplatok, ktorý súvisí s vysokou cenou ropy,“ dodal Sliacky.

debata chyba