Suchý marec dvihne ceny potravín

Marec 2012 vojde do meteorologických záznamov ako najsuchší za posledných 132 rokov. Poľnohospodárom nepodaroval dážď a pre nevídané sucho hrozí už nielen neúroda repky olejnej, ale aj pokles produkcie pšenice, najdôležitejšej slovenskej obilniny. Odborníci už upozorňujú, že treba rátať s ďalším zdražovaním potravín.

29.03.2012 12:01
ruka, práca, zem, traktor, orba, farma,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovenská produkcia obilia a olejnín síce z európskeho hľadiska nerozhoduje o cenách, ale keďže sucho zasiahlo celý kontinent, možno očakávať tretí rok po sebe vysoké ceny kľúčových poľnohospodárskych komodít. Analytici sú zatiaľ v odhadoch cien opatrní.

„Všetko bude závisieť od toho, či apríl zmierni extrémne marcové sucho. V takom prípade by nastalo len mierne zvýšenie cien potravín, ale ak by suché počasie pokračovalo, nedá sa vylúčiť ani prudší rast cien,“ myslí si šéf agrobiznisu v UniCredit Bank Jaromír Matoušek.

Meteorológovia zatiaľ nedávajú veľkú nádej na zlepšenie počasia. „Už vo štvrtok popoludní by mohlo na Slovensku spadnúť od troch do päť milimetrov zrážok, ale dážď zasiahne len severozápad územia. Na juhozápade, kde sa koncentruje pestovanie obilnín, iba spŕchne,“ oznámil Eugen Lexmann zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. A hoci sa obloha nad Slovenskom počas najbližších päť dní zatiahne, zrážky budú minimálne. Vlahu, ktorá spadne, vzápätí vyfúka čerstvý vietor.

Pre poľnohospodárov to nie je dobrá správa. „Potrebovali by sme výdatné zrážky, aspoň dvadsať milimetrov, aby sa vzchopila pšenica, vzišiel zasiaty jačmeň a cukrová repa,“ hovorí predseda PD Jur nad Hronom Ladislav Kazlov. V tomto družstve vyorali repku z celej výmery 330 hektárov a v celom okrese Levice sucho sknokautovalo repku bezmála na 90 percentách plôch. Na Slovensku sa očakávajú vyorávky v rozsahu 45–tisíc až 60–tisíc hektárov z celkových 150–tisíc.

Urodí sa aj menej ozimnej pšenice. Po prezimovaní označili pracovníci Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch až 60 percent porastov za zlé až veľmi zlé, len 16 percent porastov sľubuje dobré úrody, zvyšok priemerné. „Chcelo by to výdatný dážď,“ praje si šéf piešťanského vedeckého centra Ján Kraic. Predpoveď meteorológov na najbližšie tri aprílové týždne je však šalamúnska.

„Ako celok bude počasie v tomto období teplotne pravdepodobne nadnormálne, zrážkovo normálne, ale miestami podnormálne,“ znie prognóza Eugena Lexmana. Spresňuje, že menej dažďa by mohli dostať práve obilnice na juhozápade krajiny.

Ján Kraic z toho odvodzuje, že prípadná neúroda môže viesť k zhoršeniu zahraničnoobchodnej bilancie s poľnohospodár­skymi a potravinárskymi výrobkami. V roku 2011 skončila obchodná výmena s agrokomoditami v mínuse 762 miliónov eur, čo bolo o 195 miliónov eur menej ako v roku 2010. O zníženie pasívnej bilancie sa postarala lanská dobrá úroda a väčší vývoz obilnín a repky olejnej.

„Hoci sme vlani vyviezli viac repky, doviezli sme viac tukov a olejov, a to až o 46 percent. A hotových potravín a nápojov o 13 percent viac ako v roku 2010,“ podotkol hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec. Z toho vyplýva, že Slovensko sa mení na surovinovú základňu pre zahraničný potravinársky priemysel a jeho vlastný medzitým upadá. Suchá jar 2012 môže tento nežiaduci vývoj podporiť.

„Je najvyšší čas zmeniť dotačnú politiku Európskej únie. Treba skončiť s neefektívnou podporou každého hektára dnes aj neobrábanej pôdy a podporovať poľnohospodárov najmä v čase neúrod,“ navrhuje analytik UniCredit Bank Jaromír Matoušek. Európa ani Slovensko v čase krízy nemajú peniaze na mrhanie.

debata chyba