Dobrý med bude tento rok vzácnejší

Med sa oplatí kúpiť z minuloročnej znášky, tohtoročná môže byť chudobnejšia a najkvalitnejšie prírodné sladidlo zrejme zdražie. Obavy z nižšej produkcie medu signalizujú prvé obhliadky včelstiev. Mnohým včelárom uhynuli celé rodiny.

24.02.2012 12:01
med, včelár Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Na minuloročnú znášku sa včelári nesťažujú. Bol to dobrý rok, a kvalitného slovenského medu majú včelári stále dosť. Kilogram sa momentálne predáva v závislosti od regiónu a jeho kúpnej sily od troch do sedem eur. Toľko stojí med priamo u včelárov, lacnejšie sú kvetové, najdrahšie čierne horské – presnejšie medovicové medy.

Na prahu nového včelárskeho roka sa však včelárov najmä na juhu a východe Slovenska, ale aj na Záhorí, zmocňuje neistota. Zisťujú, že im uhynuli včely.

„Hynutie včelstiev nie je dielom mimoriadne mrazivej zimy,“ vysvetľuje Ján Kopernický, riaditeľ Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku. Včely žijúce na Slovensku sú dobre prispôsobené chladnému počasiu, príčinu úhynu včiel treba podľa Kopernického hľadať uprostred leta minulého roku. Ani dlhá teplá jeseň a spočiatku mäkká zima včelám paradoxne neprospela.

Každý rok prinesie včelárom straty, ktoré sa pohybujú na úrovni 9 až 10 percent. Rozmarné leto však skomplikovalo zazimovanie včiel, spôsobilo nižšiu produkciu plodu a výskyt najväčšieho prirodzeného nepriateľa včiel klieštika. Kto podcenil včasnú liečbu včiel, teraz zbiera horké plody. V niektorých oblastiach dosiahnu straty včelstiev podľa prvých odhadov Kopernického 12 až 15 percent. A menej včiel bude znamenať aj nižšiu znášku medu, čo môže viesť k zdraženiu.

Slovensko nie je jedinou krajinou, kde sa očakáva výpadok včelstiev. Nepriaznivé správy prichádzajú aj z Poľska, Česka a celej západnej Európy. Tá nikdy nebola sebestačná v produkcii medu a až 50 percent spotreby dovážala.

„V tejto chvíli ťažko povedať, o koľko zdražie med. Jeho cena sa už roky netvorí na Slovensku, ale na veľkom európskom trhu,“ povedal predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál. Včelári budú múdrejší o jeden dva týždne, keď sa viac oteplí a jar ukáže, aké sú skutočné straty vo včelniciach.

Kopernický odhaduje, že spotrebiteľ by mal rátať v lepšom prípade s desaťpercentným a v horšom možno až tridsaťpercentným zdražením medu. Nižšia výroba vždy vyháňa cenu nahor. Regionálne sa však situácia na Slovensku bude odlišovať. O produkcii medu rozhodujú totiž nielen klimatické podmienky, ale aj vyspelosť včelárov.

Špičkový slovenský včelár Jozef Voľanský z Bardejova, ktorého medovicový med sa stal etalónom kvality, je optimistom. Jeho včelstvá prežili bez ujmy na zdraví takmer tridsaťstupňové mrazy, a preto sú dobre pripravené na tohtoročnú znášku.

Ďalší z uznávaných včelárov Jozef Paulen tiež dokázal dobre prezimovať 120 včelstiev. Upozorňuje však, že znáška na Slovensku veľmi rozšíreného repkového medu bude nižšia. Mnohé porasty repky ešte v jeseni nevzišli, ďalšie poškodili holomrazy a poľnohospodári ich na jar vyorú. Repkový med obsahujúci množstvo cenných aminokyselín a skvele podporujúci liečbu prostaty bude tohto roku veľmi vzácny. Kúpa medu v najbližších týždňoch sa podľa včelárov celkom iste oplatí.

debata chyba