Jahnátek neverí poľským kontrolám potravín

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek žiada Európsku komisiu (EK), aby prehodnotila úradnú kontrolu potravín v Poľskej republike s cieľom poskytnúť nielen Slovensku, ale aj ostatným členským krajinám Európskej únie garanciu o ich kvalite a bezpečnosti.

23.01.2013 14:14
nakupovanie, nákup, potraviny, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Uvedomujeme si, že ako členská krajina EÚ nemôžeme vykonať jednostranný akt zastavenia dovozu poľských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, avšak opakované prípady škandálov poľských potravín nás oprávňujú domnievať sa, že úradná kontrola v Poľskej republike nie je dostatočne systémová, dôrazná a efektívna,“ píše Jahnátek v liste pre EK. Táto žiadosť súvisí s nedávno medializovaným prípadom výrobkov kontaminovaných jedom na potkany, ktoré sa dostali aj na slovenský trh od poľského výrobcu Magnolia.

Tomuto prípadu však podľa Jahnátka predchádzalo mnoho ďalších škandálov s poľskými potravinami, ktoré predstavovali priamu hrozbu pre spotrebiteľov na Slovensku. Ako ďalšie príklady spomenul technickú soľ v potravinách, kontaminované sušené vajcia či zmrzlinu, v ktorej bolo lepidlo a prípravok proti všiam.

Opodstatnenosť svojho postoja Jahnátek opiera aj o výsledky úradných kontrol dovážaných potravín, kde až 35 % poľských zásielok nevyhovelo kritériám kontrolórov. „Základnými nedostatkami pri týchto dodávkach bola nevyhovujúca hygiena, znemožnená vysledovateľnosť, chýbajúca dokumentácia, chýbajúce označenie, nedodržaný teplotný režim a preprava balených potravín s nebalenými, čo sú základné atribúty garancie bezpečnosti potravín a ochrany spotrebiteľa,“ do­dal.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa listom obrátil aj na svojho poľského kolegu Stanisława Kalembu. V ňom ho žiada o prijatie urýchlených opatrení na sprísnenie úradnej kontroly potravín v Poľsku na všetkých jej úrovniach. Od poľského ministra požaduje taktiež aj zabezpečenie vysledovateľnosti a prijatie prípadných legislatívno-právnych úprav na dosiahnutie nápravy súčasného stavu.

3 debata chyba