Ako bezpečne nakupovať cez internet

Túžite vymeniť časovo náročné behanie po obchodoch za pohodlný nákup cez internet, ale máte strach? Ak dodržíte zásady bezpečnosti internetového nakupovania, nemusíte sa ničoho báť.

28.11.2011 06:30
nákup, nakupovanie, internet, nákup cez internet Foto:
Ilustračné foto
debata

Nákup na internete je bezpečný. Pokiaľ sa budete správať bezpečne aj vy. Ak dodržíte určité zásady, minimalizujete riziko podvodu na minimum. Ako na to? Všetko, čo možno kúpiť v kamenných obchodoch, nájdete neraz v lepšej cene aj na internetových nákupných serveroch. Každý internetový vyhľadávač a katalóg ponúka na výber množstvo takýchto obchodov. Ktorý si však vybrať? Prvú možnosť predstavujú internetové cenové porovnávače. Tie pracujú tak, že do nich majitelia e-shopov dávajú svoje produkty a tieto následne vytvoria porovnanie cien a zoradia výrobky od najvyššej ceny po najnižšiu alebo opačne. Uvedomte si však, že cena nesmie zohrávať prvú a jedinú úlohu.

Prvým dôležitým znakom je identifikácia predajcu. Obchody na internete majú rôzne názvy, ale vždy za nimi stojí osoba alebo spoločnosť, ktorá obchod prevádzkuje. V sekcii kontakt musia byť uvedené údaje ako adresa, IČO a telefón na kontaktné osoby. Údaje musia byť ľahko dostupné a najlepšie je, ak sú uvedené na hlavnej stránke. Pokiaľ sa ako kontakt uvádza iba číslo P. O. BOXU, nie je príliš vhodné cez obchod nakupovať.

Každý e-shop má povinnosť zverejniť obchodné podmienky, v ktorých je potrebné uviesť
všetky náležitosti spojené s nákupom, platbou, dodaním tovaru, záruky a možnosti reklamácie,
prípadne bezplatné vrátenie tovaru, čo býva zvyčajne štrnásť dní. Človek, ktorý nakúpi na internete, má teda možnosť bez udania dôvodu do 14 dní vrátiť kúpený tovar. Treba však počítať s tým, že peniaze, ktoré obchod vráti, budú iba vo výške ceny tovaru. Poštovné a balné musí kupujúci uhradiť vždy. Peniaze by mal predajca vrátiť do 30 dní.

Pozor na platbu

Dobierka: Jednou z alternatív je dobierka. Funguje na jednoduchom princípe zaslania objednaného tovaru na adresu kupujúceho. Fakticky ide o najrozšírenejšiu formu nákupu, pretože ľudia sú stále k internetovým platbám skeptickí. Dobierka príde na vašu adresu prostredníctvom nejakej doručovacie služby, najčastejšie ide o Slovenskú poštu. Na pošte potom zaplatíte príslušnú sumu za tovar, zvýšenú o náklady dodávateľa, ktoré sú s dobierkou spojené. Popri Slovenskej pošte fungujú aj ďalší súkromní doručovatelia.

Platba v hotovosti na výdajnom mieste: Ďalšou možnosťou, ako za nákup v internetovom obchode zaplatiť, je platba priamo a následné prevzatie tovaru.

Poštová poukážka: Pri odoslaní objednávky v internetovom obchode sa vygenerujú všetky potrebné údaje, ktoré musí kupujúci následne zadať na zloženku a pomocou nej uvedenú sumu zaplatiť a zloženku odoslať. Potom sa zobrazí suma na úhradu a ďalšie údaje, ktoré je nutné zadať.

Platba kartou: Z pohľadu zákazníka ide o najmenej bezpečný, ale najúčinnejší a najrýchlejší možný nákup. Pri dodržiavanie bezpečnostných zásad však nehrozí žiadne neprimerané riziko. Peniaze má obchodník na účte prakticky okamžite, takže aj tovar môže obratom poslať. Platba kartou cez internet spočíva v zadaní mena majiteľa karty, čísla karty, dáta exspirácie a obvykle čísla zo zadnej strany platobnej karty. Tieto údaje slúžia ako jasná identifikácia majiteľa platobnej karty, teda ako autorizácia stačia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba