Lacnejší predaj z dvora sa rozšíri

Ľudia by mohli mať už čoskoro prístup k lacnejším potravinám. Sľubuje to ministerstvo pôdohospodárstva po tom, čo vláda včera schválila nové pravidlá pre predaj z dvora.

16.06.2011 12:01
med, predaj, včelár Foto:
Ilustračné foto
debata (100)

Podľa nich by výrobcovia mohli predávať priamo spotrebiteľom nielen mäso, vajíčka, mlieko či med, ale aj rôzne druhy zeleniny, ovocia, mäsové a mliečne výrobky, kvety, orechy, bylinky či víno. Ak nové pravidlá odsúhlasí aj Európska únia, mali by začať platiť od októbra tohto roka.

Podľa šéfa rezortu pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most) by sa pre nové pravidlá ľudia jednoduchšie dostali k domácej produkcii bez obáv, že budú obsahovať napríklad dioxín či baktériu E.coli. Zároveň by mali byť potraviny priamo od prvovýrobcov aj lacnejšie. ,,Do istej miery je to zamedzenie vysokým cenám," povedal včera Simon. Keďže výrobky budú predávať priamo výrobcovia, nakúpia spotrebitelia výrobky za cenu bez marže obchodníkov či dodávateľov.

Za potraviny by si pritom ľudia mali v tomto roku podľa ministerstva financií platiť o 6,1 percenta viac oproti vlaňajšku. Za vysokými cenami stojí najmä celosvetová neúroda, rast cien energií, ako aj novoročný ozdravný balíček vládnej koalície. Napriek zdražovaniu by sa tak mohli ľudia dostať napríklad k štvrť kilu tvarohu od prvovýrobcov za 70 centov, kým v obchodoch je cena okolo eura.

Do akej miery však dokážu voľnejšie pravidlá predaja pre výrobcov spomaliť zdražovanie potravín, nie je podľa poľnohospodárov isté. ,,Závisí to od tohto, aké objemy sa týmto spôsobom budú predávať. Predaj z dvora má v súčasnosti podiel na celkovej produkcii do jedného percenta. Podielu následne zodpovedá aj váha vplyvu na ceny pre nakupujúcich," konštatoval Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Úspechom by podľa neho bolo, ak by sa takýmto spôsobom predávali aspoň dve percentá z celkovej produkcie potravín.

Či sa podarí naplniť tento zámer, nie je isté najmä pre obmedzenia, ktoré nariadenie prináša pre veľkých výrobcov. Predávať totiž budú môcť iba zlomok produkcie priamo ľuďom, zvyšok budú musieť aj naďalej distribuovať cez dodávateľov obchodníkom. Naplno môžu predávať z dvora len menší predajcovia, ktorých ročný obrat je do 49¤700 eur a nie sú tak platcami dane z pridanej hodnoty.

Tí však budú môcť po novom okrem predaja priamo spotrebiteľom ponúkať potraviny aj do reštaurácií a iných stravovacích zariadení. Uvoľnenejšie pravidlá pre predaj by výrobcovia tovarov, ktoré sa doteraz nemohli predávať z dvora, privítali. ,,Sme rodinná firma a ak by nám mohla odpadnúť väčšia časť povinností, uľahčilo by nám to predaj," povedal Igor Rariga, predajca vína z Modry.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba