Poradňa: O zľavách pri cestovaní

Rád by som si vybavil preukaz na zľavnenú dopravu na železnici. Čo k tomu potrebujem a aké zľavy mi železnica poskytne?

02.08.2010 14:31
debata

Otázka: Mám 67 rokov a už nemôžem šoférovať auto. Rád by som si vybavil preukaz na zľavnenú dopravu na železnici. Čo k tomu potrebujem a aké zľavy mi železnica poskytne. Existuje nejaký preukaz na polovičné cestovné?

Ján Š., Komárno

Železničná spoločnosť ponúka v súčasnosti pre dôchodcov po dovŕšení veku 60 rokov zľavu 40 percent z obyčajného cestovného na všetky vlaky osobnej dopravy na základe zakúpeného preukazu Senior RailPlus, po dovŕšení 70 rokov zľavu za evidenčné cestovné 0,17 eura za každých 50 km na základe predloženia občianskeho preukazu. Držitelia Senior Railplus preukazu majú nárok na zľavy: zľavu 40 percent z obyčajného cestovného na všetky vlaky osobnej dopravy, polovičné jednorazové cestovné na Tatranských elektrických železniciach, Ozubnicovej železnici a Trenčianskej elektrickej železnici, zľavu 50 percent na EC a IC príplatky, mimoriadne výhodné zľavnené cestovné do Českej republiky, zľavu na iné dohodnuté produkty v medzinárodnej preprave, špeciálne akciové ponuky vyhlásené dopravcom počas roka, zľavu 20 percent zo vstupného vo všetkých expozíciách Slovenského národného múzea na Slovensku, ďalšie výhodné ponuky zmluvných partnerov. Preukaz si môžete zakúpiť na všetkých väčších železničných staniciach na území Slovenska. K jeho kúpe potrebujete preukaz totožnosti a aktuálnu farebnú fotografiu na fotografickom papieri s rozmermi 3 × 3,5 cm. Cena preukazu je 6,61 eura.
Preukaz pre dôchodcov a ženy od 57 rokov na 50-percentnú zľavu už neexistuje.

Otázka: Týkajú sa Práva cestujúcich, ktoré prijala Európska únia aj vnútroštátnej vlakovej prepravy?

Ladislav H., Trnava

Od 3. decembra 2009 nadobudlo účinnosť Nariadenie Európskeho parlamentu, v rámci ktorého železničný dopravca, s ktorým cestujete, nesie zodpovednosť za vašu prepravu a prepravu vašej batožiny a musí rešpektovať vaše práva, ktoré vám vyplývajú z nariadenia. Nariadenie je plne uplatniteľné v oblasti medzinárodnej železničnej osobnej prepravy. Pre vnútroštátnu diaľkovú železničnú osobnú prepravu boli Železničnej spoločnosti Slovensko, Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR udelené výnimky z plnenia nasledujúcich ustanovení nariadenia: Cestovné informácie, Zálohové platby, Zodpovednosť za meškanie spoja, zmeškania prípoja a odrieknutie spoja, Náhrada ceny prepravného dokladu, Pomoc, Prístup, Pomoc na železničných staniciach, Pomoc vo vlaku, Náhrada mobilného vybavenia alebo iného osobitného vybavenia, Normy kvality služieb. Práva a povinnosti cestujúcich vo vnútroštátnej železničnej osobnej preprave na území Slovenskej republiky sú upravené v príslušných všeobecne záväzných právnych predpisoch vnútroštátneho právneho poriadku SR a v Prepravnom poriadku Železničnej spoločnosti Slovensko.

debata chyba