Mliečne automaty sú bezpečné, no mlieko je lepšie prevariť

Mlieko, ktoré sa predáva z mliečnych automatov, je kvalitné a bezpečné, zatiaľ sa nevyskytli žiadne hygienické problémy. V pondelok to povedal šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Ján Pliešovský. Spotrebiteľom však odporučil, aby mlieko z automatov pred konzumáciou pre istotu prevarili.

11.05.2010 08:50
automat, mlieko, potraviny Foto:
Automatov na Slovensku je už takmer 80. Denne sa z nich predá vyše 17-tisíc litrov mlieka.
debata

V súčasnosti sa na Slovensku z automatov predá približne 17.170 litrov mlieka denne, od pondelka je ho možné takto kúpiť aj v Bratislave.

„Určite je to dobrá kvalita, je to mlieko plnotučné, nepasterizované, produkujú ho dojnice, ktoré sú zdravé,“ povedal Pliešovský. Potravinová správa podľa neho pravidelne kontroluje všetky hospodárstva, ktoré mlieko do automatov dodávajú, ako aj kvalitu suroviny v nich. Len pre istotu odporúča Pliešovský tekutinu prevariť, aj keď sa riziko napríklad kliešťových ochorení, ktoré by sa mohli preniesť zo zvieraťa na človeka, neobjavilo.

Prvý bratislavský mliečny automat v pondelok spustili pri detskej fakultnej nemocnici, ďalší by mal pribudnúť v priebehu týždňa pri nákupnom centre na Trnavskej ceste. Celkovo ich je na Slovensku takmer 80, postupne pribúdajú ďalšie. Najpredávanejšie automaty majú podľa údajov ministerstva pôdohospodárstva kapacitu 700 litrov mlieka, tie najväčšie môžu predať denne aj 1200 litrov.

V rámci podpory pôdohospodárov poskytuje na mliečny automat čiastočnú dotáciu Európska únia, na takto predávané mlieko sa navyše vzťahuje nižšia, šesťpercentná daň z pridanej hodnoty. Tá platí na Slovensku od mája. Cena plnotučného mlieka z automatu je nižšia ako mlieka predávaného klasickým spôsobom v obchodoch, rozdiel môže byť 20 až 40 centov na liter.

debata chyba