Chlieb a pečivo na Slovensku? Už len zabalené vo vrecku

Prosím si tmavý chlieb s prepečenou kôrkou, radšej ten druhý sprava, vyzerá chrumkavejší. Presne takto budú ľudia od mája nakupovať pečivo či chlieb vo všetkých obchodoch.

06.03.2010 07:50
pečivo, chlieb, potraviny Foto:
Pečivo sa už po novom nebude môcť predávať z regála nezabalené.
debata

Prosím si tmavý chlieb s prepečenou kôrkou, radšej ten druhý sprava, vyzerá chrumkavejší. Presne takto budú ľudia od mája nakupovať pečivo či chlieb vo všetkých obchodoch. K voňavému, chrumkavému a ešte teplému chlebu sa totiž sami nepriblížia, bude im ho musieť zabaliť predavačka spoza predajného pultu. A každý rožok, lúpačka, pagáč či chlieb voľne položený v regáloch musí byť zabalený do igelitového alebo papierového obalu.

Novinky v predaji pečiva prináša novela zákona o potravinách, ktorú tento týždeň schválila vláda a o pár dní budú o nej hlasovať poslanci. Má zabezpečiť viac hygieny pri nakupovaní chleba a pečivárskych výrobkov. Podľa obchodníkov to povedie k zdražovaniu a vo veľkých predajniach k obmedzeniu ponuky či zhoršeniu kvality, pretože sa bude predávať len zabalený už vychladnutý chlieb.

,,Chlieb sa nemôže zabaliť teplý, orosil by sa a rýchlo by mohol začať plesnivieť. Musí sa nechať vychladnúť a až potom vložiť do vreciek. Stratí však čerstvosť a chrumkavosť," povedal Demeter Semančák, výkonný riaditeľ Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov.

Podľa obhajcov zákona ministerstva pôdohospodárstva a veterinárov však rovnaké prísne pravidlá platia napríklad v Rakúsku, Nemecku či Belgicku. ,,Pekári musia dodržiavať prísne pravidlá, nesmú vo výrobe fajčiť, ťahať prepravky s pečivom po podlahe, musia ich čistiť a dezinfikovať a pečivo sa nakoniec v obchode vysype do obrovskej debny. V nej sa ľudia hrabú neumytými rukami, ktorými predtým držali kľučku na záchode alebo boli v električke alebo naň kýchajú a kašľú," vysvetlil opodstatnenosť zákona Ján Štulc zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Narýchlo ušité pravidlá však podľa obchodníkov pocítia bežní spotrebitelia v peňaženkách. ,,Balenie každého výrobku do fólie sa v koncovej cene určite prejaví," doplnil František Ťapuš, viceprezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu. Predajcovia budú musieť okrem toho vybudovať v potravinách predajné pulty a zamestnať ďalšieho človeka, ktorý bude pečivo predávať. A v prípade, že to nebude stíhať, ľudí bude nakupovanie rožkov stáť aj viac času.

Priemerne sa totiž v súčasnosti predáva približne 75 percent pekárskych výrobkov voľne v regáloch či nádobách. ,,Bojíme sa tiež, že nové opatrenia spôsobia ešte ďalší pokles predaja pečiva. Už teraz nám z neho odkrajujú či už rôzne obložené bagety, alebo trvanlivé pečivá či domáce pekárničky. Vlani sme preto prišli o približne 10 až 15 percent tržieb," dodal Semančák. Obchodníci súčasne upozorňujú, že sa zúži ponuka pekárskych výrobkov. Za pultom sa bude predávať len to, čo sa tam zmestí, podobne ako zákusky len niekoľko základných druhov sladkého pečiva a niekoľko druhov zabalených chlebov či rožkov bude zase v regáloch.

S podobným predajom sa však ľudia stretli už v minulosti. ,,Keď neboli samoobsluhy, pekár alebo predavačka zabalili chlieb a pečivo do papiera a tak podali kupujúcemu. Nebalené pekárske výrobky sa predávali pultovým predajom a do samoobsluhy sa dodávali len balené," dodal Štulc.

debata chyba