Kedy a ako požiadať o starobný dôchodok

Slovensko starne, a tak budú k takmer miliónu dôchodcov ustavične pribúdať noví. Niekto sa odchodu do dôchodku nevie dočkať, iný by rád pracoval aj naďalej.

17.06.2010 09:37
dôchodca, účty, rozpočet, domácnosť, financie Foto:
Momentálne poberá starobný dôchodok viac ako 932-tisíc ľudí. Jeho priemerná výška bola koncom apríla 351 eur.
debata

V prípade, že chce zamestnanec zostať pracovať aj po dovŕšení dôchodkového veku a odchod do dôchodku odloží, bude dlhšie poistený, čo sa pozitívne odzrkadlí na výške jeho budúceho dôchodku. Navyše sa takýto dôchodok zvýši o 0,5 % za každých 30 dní po dovŕšení zákonom stanoveného dôchodkového veku.

Kto sa po dosiahnutí dôchodkového veku rozhodne z práce odísť, môže dostať aj odchodné. To, na rozdiel od odstupného, má slúžiť ako odmena za profesijnú kariéru pri odchode do dôchodku. Každý, kto splní zákonné podmienky, ho môže dostať len raz. Odchodné je povinný vyplatiť zamestnávateľ, u ktorého zamestnanec pracoval, keď požiadal o dôchodok, alebo u ktorého zamestnanec skončil pracovný pomer, ak bezprostredne po skončení pracovného pomeru požiadal o priznanie dôchodku a priznali mu ho. Zamestnávateľ je povinný odchodné vyplatiť a nezáleží pritom na tom, ako dlho u neho budúci penzista pracoval.

V každom prípade však človeka, ktorý dovŕšil dôchodkový vek, čaká vybavovanie žiadosti o dôchodok a priznanie jeho výšky v Sociálnej poisťovni. K žiadosti treba predložiť množstvo dokladov. Čo a kedy teda treba urobiť? Kedy je ideálny čas začať si žiadosť vybavovať?

Ako a kde začať

Žiadosť o priznanie starobného dôchodku môže byť akceptovaná len v prípade, že žiadateľ bol aspoň 15 rokov dôchodkovo poistený a dovŕšil dôchodkový vek. Žiadosť o priznanie dôchodku treba podať písomne v pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá je najbližšie k trvalému bydlisku a najskôr v deň v dovŕšenia dôchodkového veku.

Pracovníci Sociálnej poisťovne odporúčajú pred návštevou pobočky telefonicky si overiť, či sa netreba na spísanie žiadosti vopred objednať. Kto sa v mieste svojho bydliska nezdržiava alebo zo zdravotných dôvodov nie je schopný podať žiadosť, môže ju podať aj v mieste prechodného pobytu. V prípade, že zdravotný stav človeku nedovoľuje požiadať o dôchodok osobne, môže ju v zastúpení podať osoba, ktorú si určí a ktorá je spôsobilá robiť právne úkony.

K žiadosti treba predložiť občiansky preukaz alebo platný cestovný pas a okrem toho ešte aj množstvo ďalších dokladov. Zamestnanec, ktorý v poisťovni bude spisovať žiadosť, musí z dokladov urobiť výpis a vrátiť ich žiadateľovi.

Pobočka potom spísanú žiadosť spolu s potrebnými dokladmi postúpi ústrediu a to rozhodne o nároku na dôchodok a o jeho sume písomným rozhodnutím, ktoré dostanete poštou.

Keď chýba doklad

Ak žiadateľovi chýba nejaké potvrdenie od bývalého zamestnávateľa, treba ho získať čo najskôr. Ak medzičasom podnik zanikol, treba sa obrátiť na príslušný archív. Informáciu, na ktorý konkrétny sa treba obrátiť, dá Sociálna poisťovňa. Prehľady mzdových listov a osobných spisov zaniknutých organizácií uložených v štátnych archívoch a prehľady miest, v ktorých sú osobné spisy a mzdové listy organizácií, sú verejne prístupné na portáli ministerstva vnútra.

Ak sa žiadne údaje nezachovali, dá pred zamestnancom poisťovne čestne vyhlásiť, že aspoň dve osoby – bývalí spolupracovníci – môžu potvrdiť, že žiadateľ v podniku skutočne odpracoval ním uvádzaný počet rokov. Sociálna poisťovňa potom zabezpečí ich vyjadrenie, overí dôveryhodnosť čestného vyhlásenia a vyjadrenia svedkov a rozhodne o tom, či takto potvrdené chýbajúce údaje uzná. Ak počas spísania žiadosti o dôchodok v Sociálnej poisťovni žiadateľ nepreukáže dobu zamestnania alebo hrubý zárobok, o ktorých poisťovňa údaje nemá, bude ich zisťovať ústredie. To však môže celý proces predĺžiť.

Kto bez problémov predloží všetky doklady, poisťovňa rozhodne o žiadosti najneskôr do 60 dní od jej podania. Ak je však prípad mimoriadne zložitý, má možnosť rozhodnúť najneskôr do 120 dní. Predĺženie lehoty musí písomne oznámiť. Dlhší čas pri priznaní dôchodku je potrebný najmä vtedy, ak žiadateľ o dôchodok pracoval aj v zahraničí.

Na základe rozhodnutia a získania výmeru o dôchodku ho „nový“ dôchodca bude dostávať každý mesiac a tento sa bude, podľa zatiaľ platných zákonov pravidelne, každý rok valorizovať.

Ako to bude?

Momentálne poberá starobný dôchodok viac ako 932-tisíc ľudí. Jeho priemerná výška bola koncom apríla 351 eur. Výška výdavkov z dôchodkového poistenia na dôchodkové dávky sa ustavične zvyšuje. Aj návrh rozpočtu vlády na roky 2010 až 2012 ráta s nárastom počtu dôchodcov o takmer 30-tisíc.

Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliaš hovorí, že aby bol dôchodkový systém udržateľný, musí nová vláda spomaliť valorizáciu na úroveň inflácie a posunúť odchod do dôchodku aspoň na 65 rokov. Rovnaký názor má aj Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka. „Ak vláda ponechá súčasný systém, je zvýšenie odchodu do dôchodku jedným z riešení krízy, ktorá v budúcnosti postihne prvý pilier.“

Čo by ste mali vedieť o dôchodkoch
Ako žiadať o starobný dôchodok
+ Spísať žiadosť o priznanie dôchodku a na jeho výplatu.
  • Za deň uplatnenia nároku na dôchodok a nároku na jeho výplatu sa považuje deň, keď budúci dôchodca po prvý raz požiadal poisťovňu o spísanie žiadosti o priznanie dôchodku.
  • Žiadosť spisuje pobočka Sociálnej poisťovne príslušná podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa.
  • Ak sa ten, kto oň žiada, prechodne zdržiava mimo svojho trvalého pobytu, žiadosť môže spísať pobočka v jeho prechodnom pobyte.
  • Ak nemá na území Slovenska trvalý pobyt, žiadosť spisuje ústredie Sociálnej poisťovne.

    .[fs11] |

Čo treba na spísanie
+ platný preukaz totožnosti (občiansky preukaz alebo cestovný pas)
  • doklad o skončení vzdelania (výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom, a podobne) alebo potvrdenie školy odkedy a dokedy trvalo štúdium, ktoré nebolo predpísaným spôsobom skončené
  • vojenskú knižku alebo doklad vydaný príslušnou vojenskou správou
  • rodné listy detí, prípadne rozhodnutie príslušného orgánu, na základe ktorého bolo dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov a v prípade úmrtia dieťaťa pred dosiahnutím 18. roku veku aj úmrtný list alebo výpis z matriky; ak dieťa bolo v starostlivosti inej osoby alebo ústavu, je potrebné predložiť aj doklad preukazujúci trvanie takého obdobia (ale to iba v prípade, ak by ste žiadali o uznanie starostlivosti o deti alebo výchovy dieťaťa)
  • rozhodnutie Sociálnej poisťovne o dôchodku manžela, ktorému bol dôchodok upravený z dôvodu jediného zdroja príjmu
  • hodnoverný doklad (najmä evidenčný list dôchodkového zabezpečenia, potvrdenie zamestnávateľa, prípadne jeho právneho nástupcu), z ktorého je zrejmé, odkedy a dokedy trvalo zamestnanie
  • potvrdenie zamestnávateľa o dobe zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení

    .[fs11] |

Pracujúci dôchodca
+ Na preukázanie obdobia dôchodkového poistenia a dosiahnutého vymeriavacieho základu je potrebné, aby žiadateľ o starobný dôchodok, ktorý bude u toho istého zamestnávateľa naďalej zamestnaný aj po dátume, od ktorého žiada starobný dôchodok priznať, mal predložený aj evidenčný list dôchodkového poistenia.
  • Zamestnanec, ktorý žiada o dôchodok a zostáva aj po dovŕšení dôchodkového veku pracovať, oznamuje zamestnávateľovi, od ktorého dátumu žiada priznať starobný dôchodok.
  • Zamestnávateľ je podľa zákona o sociálnom poistení povinný vydávať zamestnancom na ich žiadosť potvrdenia o rozhodujúcich skutočnostiach na účely sociálneho poistenia.

    .[fs11] |

Dôchodok a práca v zahraničí
+ Ak poistenec dosiahol dôchodkový vek podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, ale nemá potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia potrebný na vznik nároku na starobný dôchodok, pri posudzovaní nároku sa bude prihliadať aj na doby poistenia, ktoré získal v inom štáte, na ktorý sa vzťahujú nariadenia Európskej únie, alebo v inom zmluvnom štáte.
  • Doby poistenia získané v inom štáte je možné započítať len na základe potvrdenia. Ak ide o štát, na ktorý sa vzťahujú nariadenia EÚ, toto potvrdenie sa uvádza na tlačive E 205.
  • Nárok na dôchodok nevzniká, ak je žiadateľ menej ako jeden rok dôchodkovo poistený.
  • Ak po započítaní dôb poistenia získaných v inom štáte vznikne nárok na dôchodok, prizná sa v sume, ktorá zodpovedá dobe poistenia získanej podľa zákonov našej krajiny.

    .[fs11] |

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba