Stavebné sporenie zaručí, že dostanete úver

Najväčšou výhodou stavebného sporenia je stále štátna prémia vo výške 66,39 eura. A to aj napriek tomu, že suma, ktorú je potrebné v priebehu roka vložiť na jej získanie, každý rok rastie (r. 2014 - 781,06 eura, r. 2015 – 1 207,09 eura, r. 2016 – 1 327,80 eura)

07.09.2016 07:07
sporenie, vklad, peniaze, výber Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)
  • Stavebné sporenie sa oplatí hlavne ľuďom, ktorí akceptujú viazanosť finančných prostriedkov. Do šiestich rokov sporenia je možné využiť prostriedky len na účely bývania. Po šiestich rokoch je však možné už peniaze zo stavebného sporenia použiť na čokoľvek.
  • Pri zakladaní stavebného sporenia si človek volí cieľovú sumu. Je to suma, ktorú človek zo stavebného sporenia na konci získa, a to vo forme nasporenej sumy spolu s pripísanými prémiami alebo vo forme stavebného úveru. Cieľovú sumu je možné v priebehu sporenia meniť, ale za poplatok. Od cieľovej sumy závisí výška minimálneho mesačného vkladu pri sporení, minimálna splátka stavebného úveru a podobne.
  • Po dosiahnutí potrebného hodnotiaceho čísla má človek nárok na stavebný úver, a to do výšky rozdielu medzi cieľovou sumou a nasporenou sumou. Stavebný úver má garantovanú úrokovú sadzbu počas celého obdobia splácania úveru.
  • Stavebný úver môže byť poskytnutý aj bez zriadenia záložného práva k nehnuteľnosti. Podmienky sú individuálne pre každú stavebnú sporiteľňu.
  • Stavebné sporiteľne poskytujú aj medziúvery, a to bez počiatočného vkladu alebo nasporenej sumy. Tu je však úroková sadzba vyššia ako pri stavebnom úvere.
  • Peniaze vložené na stavebnom sporení sú chránené Fondom ochrany vkladov, podobne ako to je pri vkladoch v bankách, a to do výšky 100 000 eur.
  • Pri predčasnom splatení stavebného úveru si stavebné sporiteľne neúčtujú žiadny poplatok za predčasné splatenie.

Zdroj: Finančnýkompas.sk

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #štátna prémia