Oplatí sa investovať do diamantov?

Každý, kto si sporí, by chcel zo svojich peňazí dosiahnuť čo najvyšší výnos. Okrem klasických možností zveľaďovania peňazí v bankách, podielových fondoch či investíciou do zlata, je možné investovať aj do diamantov.

07.07.2016 11:32
diamant Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Investori sa k tejto alternatívnej investícii utiekajú čoraz častejšie. O ich pozitívnom naladení k diamantom svedčí aj rekordný rok 2014, kedy sa celosvetovo predali diamantové klenoty v hodnote 80 miliárd dolárov. Zvyšuje sa aj počet rekordných dražieb. V roku 2015 vydražil hongkonský miliardár 12-karátový diamant za 45 miliónov eur. V prvej polovici apríla roku 2016 vydražili modrý 10,1-karátový diamant za 32 miliónov dolárov a v máji to bol najprv 15,38-karátový diamant Unique Pink za 28 miliónov eur a deň na to 14,62-karátový Oppenheimer Blue za 52 miliónov eur.

Jedným z bezpečných spôsobov ako investičný diamant alebo klenot získať, je dražba. Dražený diamant alebo diamantový šperk už majú históriu, ktorá sa často odráža aj v cene a následnom zhodnotení. Dražby prebiehajú v aukčných domoch, z ktorých patria medzi najznámejšie Sotheby's a Christie's. V jednej várke sa draží niekoľko desiatok kameňov a šperkov s rôznymi vyvolávacími cenami, od tisíc až po niekoľko miliónov dolárov. Účastníci dražby môžu ponuky dávať osobne v aukčnej sále, telefonicky, prostredníctvom internetu alebo si vopred nastaviť maximálnu sumu, ktorú sú za drahokam alebo šperk ochotní ponúknuť. Ponuky sa zvyšujú, až kým neostane jediný účastník, ktorý aukciu vyhráva.

Najpohodlnejším a na Slovensku najčastejším spôsobom ako získať diamant je kúpa šperku v klenotníctve. Ľudia si šperky často vyberú z ponuky klenotníctiev, no ateliéry, ktoré sa špecializujú na investičné šperky, vedia vyrobiť šperk aj na zákazku, presne podľa predstáv zákazníka. Vyberiete si diamant podľa vlastného vkusu a finančných možností a skúsite klenotníkovi opísať vašu predstavu finálneho šperku. Výsledkom bude jedinečný investičný rodinný šperk, ktorý sa môže dediť z generácie na generáciu a bude bezpečným úložiskom hodnoty peňazí v čase.

Ako pri väčšine investícií, aj pri diamantoch platí, že čím viac investujete, tým vyššie môže byť zhodnotenie. Podľa analýzy Inštitútu sporenia a investovania a Výskumného a inovačného centra Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela rástla cena diamantov medzi rokmi 2005 a 2014 exponenciálne s rastom veľkosti kameňa, pričom zaujímavé bolo aj ich zhodnotenie. „Diamanty vykazovali v priebehu ostatného desaťročia stabilný rast a nízku volatilitu. Kamene s hmotnosťou nad 3 karáty dokonca prevyšovali výkonnosť dlhopisov, nehnuteľností aj akciových indexov,“ vraví Tomáš Virdzek z Inštitútu sporenia a investovania. „Kým cena diamantov s hmotnosťou 1 – 1,55 karátu vzrástla podľa údajov z Rapaportu v sledovanom období o 44 %, pri kameňoch vysokej kvality s hmotnosťou 3 – 3,99 karátu už predstavoval nárast 128 % a pri kameňoch najvyššej kvality s hmotnosťou 5 – 5,99 karátu až 149 %,“ dodal Virdzek.

Vo všeobecnosti viete kúpiť diamant aj do 500 eur, no ak túžite po vysokom zhodnotení, cena zvykne začínať na tisícoch až desaťtisícich eur. Pri výbere z existujúcej ponuky je základ nakupovať u overených predajcov a nenechať sa nalákať na podozrivo vysoké zľavy. Diamanty si totiž držia hodnotu v čase a predávať ich s veľkou zľavou znamená predávať ich so stratou, čo zaručene neurobí žiaden obchodník.

„Pri kúpe investičného šperku sa vždy dožadujte certifikátu s informáciami o type výbrusu, rozmeroch kameňa, hmotnosti, farbe, čistote, či povrchovej úprave a fluorescencii,“ upozorňuje Ivo Weber, riaditeľ výroby ALO diamonds. „Certifikáty kvality vydávajú špecializované gemologické laboratóriá, z ktorých medzi najuznávanejšie patrí GIA (Gemological Institute of America),“ povedal Weber.

Na rozdiel od zlata nezostávajú investičné diamanty uložené v bankách. Niektorí ľudia ich majú síce celý život zavreté v trezore, no keďže diamant je najtvrdší nerast, pri osadzovaní do šperku nehrozí jeho poškodenie. Aj preto si dáva väčšina investorov drahokam osadiť do šperku. Investičné šperky, zvyknú mnohí ľudia nosiť len na špeciálne príležitosti, no nájdu sa aj takí, ktorí ich nosia denne.

Ak si budete dávať robiť investičný šperk myslite na to, že sa pravdepodobne bude vo vašej rodine dediť z generácie na generáciu. Mal by mať preto nadčasový dizajn, ktorý nepodlieha rôznym trendom. Ak sa ale investičný šperk alebo diamant rozhodnete speňažiť, najjednoduchšie ho predáte v klenotníctve. Vzácnejšie kamene a klenoty sa ale zvyknú dražiť, alebo predávať konkrétnym kupcom.

Zdroj: ALO diamonds

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diamanty