Aj sporením malých súm si po rokoch našetríte veľa peňazí

Väčšina ľudí na Slovensku nemá dostatok peňazí na to, aby si dokázala z výplaty odkladať na horšie časy niekoľko stoviek eur. Pri dlhodobom sporení má však zmysel dávať bokom aj malé sumy.

04.11.2015 08:52
sporenie, prasiatko, dieta, sporit, vklad, úspory Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

„Mnohí ľudia majú pocit, že dvadsaťeurová bankovka odložená bokom z každej výplaty ich do budúcnosti nevytrhne, nezabezpečí lepší dôchodok. Preto ju radšej minú. Pritom aj drobná suma 20 eur mesačne po 40 rokoch sporenia môže narásť na vyše 30-tisíc eur,“ tvrdí obchodná vedúca pre OVB Allfinanz Slovensko Jana Pracharová. Dôležité je totiž sporiť si čo najdlhšie. Vtedy získavame aj úroky z úrokov a nasporená suma výrazne rastie.

Analytik portálu Finančnáhitpa­ráda.sk Pavel Škriniar tvrdí, že pri dlhodobom sporení je dôležité získať taký výnos, ktorý prekoná infláciu. Ak napríklad z nasporených peňazí získate ročný úrok vo výške dvoch percent, ale inflácia je trojpercentná, znamená to, že za svoje peniaze spolu s úrokmi si môžete po roku dovoliť kúpiť menej tovarov a služieb ako pred rokom za pôvodnú sumu, ktorú ste na sporenie vložili. „Dlhodobý cieľ Európskej centrálnej banky je udržať infláciu pod úrovňou dvoch percent. Každé vyššie percento tak nielen udržuje kúpnu silu peňazí, ale ich aj reálne zhodnocuje. Investovať pri takýchto podmienkach hoci aj malé sumy má preto význam,“ vraví Škriniar.

V súčasnosti sa síce inflácia pohybuje okolo nuly, to znamená, že aj nízke úroky na termínovaných vkladoch či sporiacich účtoch dokážu poraziť infláciu, ale z dlhodobého hľadiska to nemusí platiť. Vyššie výnosy ako bankové vklady prinášajú podielové fondy. Tie najvýkonnejšie si za rok dokážu pripísať aj desiatky percent. Na rozdiel od bankových vkladov však investor v podielovom fonde nemá istotu, že nepríde o časť svojich úspor. Platí pritom úmera, čím vyšší výnos môže fond dosiahnuť, tým vyššie je aj riziko.

Vyššie výnosy ako vklady v bankách núka aj stavebné sporenie. Okrem úroku, ktorý vyplácajú stavebné sporiteľne, má totiž sporiteľ nárok aj na štátnu prémiu. Sporitelia dostanú v tomto roku 5,5 percenta z ročných vkladov, maximálne 66,39 eura. Budúci rok jej výška klesne na päť percent z vkladov, maximálna suma prémie sa však nezmení.

Nevýhodou stavebného sporenia sú poplatky. Sporitelia musia zvyčajne zaplatiť poplatok za uzatvorenie zmluvy i za vedenie účtu. Ak chcú vybrať peniaze bez toho, aby museli dokladovať, že ich použili na stavebné účely, musia počkať šesť rokov. V prípade, že by si peniaze chceli spolu so štátnou prémiou vybrať skôr, museli by zaplatiť aj poplatok za predčasné ukončenie zmluvy.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #termínované vklady #podielové fondy