Lepšie zhodnotenie môžu priniesť podielové fondy

Možností, ako výhodne a bezpečne zhodnotiť svoje peniaze, je v dnešnej dobe skutočne málo. Na zúročenie finančných prostriedkov sú voľbou napríklad termínované vklady, pri ktorých je určujúca lehota viazanosti vkladu a výška vloženej sumy. Ich prednosťou je garantovaná výška úroku počas celej doby viazanosti, ale mimoriadne zbohatnúť sa na nich nedá.

24.07.2015 11:30
kalkulačka, pero, spis, čísla, účtovníctvo,... Foto:
Pri podielových fondoch možno zarobiť viac, ale s rizikami. (Ilustračné foto)
debata (23)

Možností, ako výhodne a bezpečne zhodnotiť svoje peniaze, je v dnešnej dobe skutočne málo. Na zúročenie finančných prostriedkov sú voľbou napríklad termínované vklady, pri ktorých je určujúca lehota viazanosti vkladu a výška vloženej sumy. Ich prednosťou je garantovaná výška úroku počas celej doby viazanosti, ale mimoriadne zbohatnúť sa na nich nedá. Dlhodobé termínované vklady s fixáciou dlhšou ako 5 rokov sú skôr výnimkou, populárna je najmä viazanosť na jeden rok. Za predčasný výber strhávajú banky úroky z vyberanej sumy.

„Úrokové sadzby na termínovaných vkladoch dosahujú výnimočne maximálne 2 %, často však podstatne menej,“ hovorí riaditeľ Finančného kompasu Maroš Ovčarik. Oproti tomu napríklad vložených 1208 eur v stavebnej sporiteľni prinesie stavebnú prémiu 66,39 eura, čo je výnos na úrovni 5,5 percenta. Zároveň treba počítať s úrokovými výnosmi, ale aj s poplatkami v stavebnej sporiteľni.

Sporiace účty a vkladné knižky však úročia vklady podstatne nižšími úrokmi. Väčšina produktov ponúka úrokové sadzby výrazne pod jedným percentom. Najvýhodnejšie sporenie spomedzi bánk je s úrokom 1,3 % s minimálnym vkladom 7 eur, pričom nasporenú sumu je možné kedykoľvek vybrať po uplynutí troch mesiacov.

Pri dlhodobejšom zhodnotení môžu ľudia podľa Ovčarika voliť aj podielové fondy, pri ktorých je však potrebné zvážiť všetky možné riziká. Podielové fondy dokážu zarobiť výrazne viac ako termínované vklady, no investor vopred nevie, aký bude jeho skutočný výnos. Finanční sprostredkovatelia môžu vždy pracovať len s údajmi, koľko fond zarobil doteraz a aký bol jeho priemerný výnos.

Predchádzajúce výnosy nie sú totiž zárukou budúcich ziskov, a tak sa môže stať aj to, že nezarobí nič a investor na svojej investícii prerobí. „Na druhej strane môže počítať s vyšším potenciálnym výnosom,“ uzatvára odborník na financie.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #termínované vklady #podielové fondy #úrokové sadzby