Fondy lákajú ľudí vyššími výnosmi

Banky núkajú v súčasnosti rekordne nízke úroky. Kým ľudia, ktorí si chcú požičať peniaze, sa z toho tešia, tí ktorí si, naopak, sporia, na nízke zhodnotenie hromžia.

20.05.2015 09:40
vklad, sporenie, termínovaný Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Aktuálne výnosy na termínovaných účtoch zodpovedajú aktuálnej situácii na finančných trhoch. A preto, ak má klient záujem získať vyšší úrok na termínovaných vkladoch, odporúčam peniaze zafixovať na jeden rok, ideálne aj na dlhšie,“ vraví Marek Fides z poradenskej spoločnosti Partners Group.

Z porovnania spoločnosti Finančný Kompas vyplýva, že ak by chcel sporiteľ vložiť do banky peniaze na pol roka, zo štrnástich bánk by mu len tri ponúkli ročný úrok vyšší ako jedno percento. V šiestich bankách by pritom nedostal viac ako 0,2 percenta. Medzi ne patrí aj päť najväčších bánk.

Pri vklade na jeden rok dostane klient len v jednej banke dvojpercentný úrok. Väčšina bánk núka sporiteľom menej ako jedno percento. Podobná situácia je aj pri vkladoch na tri roky. Dvojpercentný úrok dostanú sporitelia iba v dvoch bankách. V piatich bankách dostanú menej ako jedno percento.

Odborníci na financie odporúčajú ľuďom, ktorí chcú dosiahnuť vyššie zhodnotenie, investovať svoje peniaze radšej do podielových fondov. „Práve podielové fondy predstavujú vhodnú alternatívu k strednodobým a dlhodobým úložkám v bankách. Investovať pritom môže klient buď priamo do podielových fondov, či už jednorazovo, alebo pravidelne, alebo prostredníctvom investičného životného poistenia,“ povedal generálny riaditeľ NN SR Jiří Čapek. „Veľkou výhodou podielových fondov je napríklad aj to, že klient nie je nijako viazaný a môže svoje prostriedky presúvať medzi jednotlivými fondmi, prípadne meniť výšku investície,“ dodal Čapek.

Z dlhodobého hľadiska najvyššie výnosy prinášajú akciové fondy. Za posledný rok si až 152 z nich pripísalo zisky vyššie ako 10 percent. Šesť fondov prinieslo zisky vyššie ako 50 percent. Potenciálny investor by však nemal hľadieť len na tieto vysoké výnosy. „S investovaním do podielových fondov je spojené aj riziko poklesu investície, preto je potrebné správne stanoviť cieľ investície, investičný horizont a taktiež by mal klient vedieť, aké riziko je schopný podstúpiť,“ vraví Fides.

Spomedzi akciových fondov skončilo za posledný rok v strate 25 fondov. Kto chce zhodnocovať peniaze v týchto fondoch, mal by byť pripravený aj na túto situáciu. Preto je dôležité určiť si na začiatku, na ako dlho chceme peniaze investovať a tento investičný horizont aj dodržať. Ak niekto vyberie peniaze vtedy, keď hodnota akcií padne, zrealizuje stratu a príde tak o možnosť, že pri nasledujúcom raste akcií sa dostane znovu do zisku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #podielové fondy