Od výplaty k výplate žijú štyri z piatich domácností

Od výplaty k výplate žijú takmer štyri pätiny Slovákov. Ako ďalej informovala analytička Poštovej banky Dana Vrabcová, ktorá vychádzala z údajov Štatistického úradu SR, až 78,7 % slovenských domácností má ťažkosti s platením zvyčajných výdavkov. Medzi ne patria nákupy, ktoré domácnosť bežne uskutočňuje, teda spotrebné výdavky, ktoré domácnosť pokladá za štandard.

10.12.2014 13:35
peniaze, splátka, úver, plat, výplata Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Najvyšší podiel domácností so spomínanými ťažkosťami, až 87 %, je v Košickom kraji. „To nie je veľmi prekvapivé, nakoľko práve východoslovenský región stále trápi vysoká miera nezamestnanosti a bez práce je tu každý šiesty ekonomicky aktívny obyvateľ. To sa zákonite premieta aj do finančnej situácie tamojších domácností,“ skonštatovala Vrabcová. Najmenší podiel domácností, ktoré majú ťažkosti s platením bežných výdavkov, je v Bratislavskom kra­ji.

Zvyčajné výdavky sú podľa Vrabcovej postrachom najmä pre neúplné rodiny s deťmi. Ťažkosti s platením účtov má takmer deväť z desiatich domácností, v ktorých žije len jeden rodič s aspoň jedným dieťaťom. Podobne sú na tom ale aj domácnosti dôchodcov, nakoľko v tejto skupine priznáva problémy osem z desiatich dvojčlenných domácností, v ktorých žije aspoň jeden dôchodca.

Náklady na bývanie, vodu, elektrinu alebo plyn tvoria viac ako pätinu našich spotrebných výdavkov. Ťažkosti s platením celkových nákladov na bývanie tak má až 93 % domácností. Najviac takýchto rodín, až 95,4 %, je v Nitrianskom kraji a najmenej, no stále až takmer 91 %, v Trenčianskom a Bratislavskom kra­ji.

Avšak Slovákom sa aj z mála podarí podľa Vrabcovej aspoň čo-to ušetriť. Dokazuje to podľa nej aj medziročne vyšší stav vkladov obyvateľstva v slovenskom bankovom sektore. Za predpokladu, že sa Slovákom každý mesiac podarí odložiť si 10 % zo svojho príjmu, tak rezervu vo výške troch mesačných príjmov, čo je odporúčané minimum, našetria podľa analytičky v horizonte dva a pol roka.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #výdavky