Ako si vybrať termínovaný vklad

Čím je vklad vyšší a čím je dlhšia doba viazanosti, tým býva aj úroková sadzba na termínovaných vkladoch vyššia.

18.11.2013 12:58
dedičstvo, majetok, sporenie, poklad, vklad Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Úrokové sadzby na vkladoch závisia od výšky vkladu a od doby viazanosti. Čím je vklad vyšší a čím je dlhšia doba viazanosti, tým býva aj úroková sadzba na termínovaných vkladoch vyššia. V zásade platí, že banky ponúkajú niekoľko intervalov vkladov, napríklad do 10 000, do 30 000 eur a podobne. Pre tieto intervaly banka núka rôzne úrokové sadzby. Samozrejme, pri vyššom vklade ponúkne vyšší úrok.
  • Bežné termínované vklady, sporiace účty a vkladné knižky sú chránené Fondom ochrany vkladov SR do výšky 100-tisíc eur v jednej banke. Produkty niektorých bánk sú chránené systémom ochrany vkladov iných krajín. Napríklad Zuno podľa rakúskeho systému, mBank podľa poľského, J&T podľa českého. Vo všetkých týchto krajinách sú pravidlá ochrany veľmi podobné a výška je rovnaká – 100-tisíc eur.
  • Niektoré banky umožňujú založiť si termínovaný vklad aj cez internetbanking. Využiť to môžu klienti, ktorí tam majú otvorený aj bežný účet. Výnimočne niektoré ponúkajú výhodnejšie úrokové sadzby pre svojich klientov, alebo pre tých, ktorí využívajú niektorý z balíkov služieb banky. Bez návštevy pobočky umožňujú založiť termínované vklady aj internetové banky, pričom zmluvu pošlú poštou alebo kuriérom. Po jej podpise môže klient poslať peniaze na termínovaný vklad uvedený v zmluve.
  • Úrokové sadzby na vkladových a sporiacich produktoch klesajú. To môže viacero klientov odradiť od konzervatívnych bankových produktov. Konkurenčné produkty sú napríklad podielové fondy, dlhopisy, hypotekárne záložné listy alebo produkty životného poistenia. Tu však je otázka, na ako dlho potrebujú ľudia peniaze vložiť.
  • Ak je doba sporenia niekoľko mesiacov, prípadne pár rokov (do 3 rokov), tieto konzervatívne bankové produkty sú dobrou voľbou. Prípadne môžu ľudia peniaze rozložiť medzi viacero produktov.

Zdroj: FinančnáHitpa­ráda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba