Je lepšie dať peniaze do banky alebo do fondu?

Otázky a odpovede o investovaní do podielových fondov.

15.11.2013 06:30
prasiatko, sporenie, piggy, vklad, termínovaný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Je lepšie investovať peniaze do podielových fondov alebo ich vložiť do banky?

Jednoznačná odpoveď na túto otázku neexistuje. Rozhodnutie vždy závisí od celého portfólia klientových financií a finančných produktov. Aj ten najdynamickejší investor bežne využíva aj bankové vklady.

Pre koho sú určené bankové vklady a pre koho podielové fondy?

Základné rozhodovanie by malo závisieť od pravdepodobného horizontu využitia investovaných prostriedkov a od ochoty akceptovať tzv. investičné riziko, čiže kolísavosť hodnoty investície. Bankové vklady sú najčastejšie vhodné pri investičnom horizonte do jedného roka. Samozrejme, pre opatrného investora aj na dlhšiu dobu. Podielové fondy sú štandardne vhodné pre minimálne investičné horizonty od jedného do desať rokov. To znamená, že minimálne takú dobu nebude investor tieto prostriedky potrebovať. Najkratšie doby sú, samozrejme, pri využití peňažných fondov bez kurzového rizika a najdlhšie doby napríklad pri akciových fondoch exotických krajín s kurzovým rizikom meny fondu (napríklad brazílsky real, mexické peso a pod.). Akceptovanie investičného rizika, čiže už spomínanej kolísavosti hodnoty fondu, sa zisťuje takzvaným rizikovým dotazníkom, ktorý musia s klientom spracovať všetci, ktorí investovanie klientom ponúkajú. Samozrejme, opäť treba zdôrazniť, že investovanie sa vždy zvažuje v širších súvislostiach. Napríklad či investor investuje všetky svoje prostriedky, alebo má už zrealizovaných viac rôznych investícií.

Na akú dobu je vhodná investícia do akciových fondov?

Akciové fondy môžu mať v sebe rôznu mieru investičného rizika. Orientačne sa však dá hovoriť o 7 až 10 rokoch. Je však dobré pripomenúť, že investované prostriedky sú kedykoľvek k dispozícii do niekoľkých dní. Daný horizont sa odporúča preto, lebo sa tým znižuje pravdepodobnosť negatívneho vplyvu kolísania hodnoty investície.

Kedy by ľudia mali peniaze z podielových fondov vybrať?

Treba si uvedomiť, že investíciou sa človek stáva majiteľom cenných papierov, teda majetku, ktorého hodnota sa na trhu v čase mení. Je to podobné ako s nehnuteľnosťou. Kedy sa oplatí byt predať? Keď je jeho trhová hodnota vysoká. Rovnako je to s cennými papiermi.

Musia ľudia, ktorí investujú do podielových fondov, sledovať, ako sa vyvíjajú trhy?

Informácie o trhoch, ktoré médiá pravidelne ponúkajú, sú pre dlhodobého investora zbytočné. To sú informácie pre „hráčov“, ktorí chcú získať na krátkych výkyvoch na trhu. Pre dlhodobejšieho investora, čo sú štandardne investori do podielových fondov, je dobré sledovať vývoj vtedy, keď uvažuje o ukončení investície. Samozrejme, s dostatočným časovým predstihom, čo pri dynamickejších investíciách znamená aspoň rok.

Odpovedal Jozef Fronc, produktový analytik, OVB Allfinanz Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #termínované vklady #podielové fondy