Zarobiť môžete, aj keď fond klesne

Okrem jednorazového investovania ponúkajú správcovské spoločnosti aj možnosť pravidelne investovať menšie sumy do podielových fondov. Pri pravidelnom investovaní väčšinou nemusí klient platiť vstupný poplatok, vďaka čomu ušetrí. Výhodou je aj možnosť zarobiť na poklesoch.

13.11.2013 10:41
sporenie, vklad, investícia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri pravidelnom investovaní posiela investor do podielového fondu každý mesiac stanovenú sumu peňazí. Správcovské firmy umožňujú sporiť si už od 15 eur mesačne. Za tieto peniaze si investor nakúpi podielové jednotky. Každý mesiac pritom získa iný počet podielových jednotiek, pretože sa ich cena mení.

Napríklad ak by podielová jednotka stála 50 centov, získal by investor v danom mesiaci za 15 eur celkovo 30 jednotiek. V prípade, že v nasledujúcom mesiaci hodnota podielovej jednotky klesne na 40 centov, dostane za svojich 15 eur 37,5 podielovej jednotky. Bude mať teda na účte už 67,5 podielovej jednotky. Ak na ďalší mesiac hodnota podielovej jednotky vzrastie na 60 centov, bude mať jeho 67,5 jednotky celkovú hodnotu 40,50 eura. Teda o 10,50 eura viac ako do fondu vložil.

Naproti tomu, ak by fond v druhom mesiaci neklesol, zarobil by menej. Ak by napríklad hodnota podielovej jednotky každý mesiac vzrástla o 5 centov, prvý mesiac by za 15 eur dostal 30 podielových jednotiek a druhý mesiac už len 27,27 podielovej jednotky. Vlastnil by preto 57,27 jednotky. Ak by na tretí mesiac hodnota jednotky vzrástla o ďalších päť centov, na 60 centov, jeho investícia by mala hodnotu 34,36 eura. V porovnaní so situáciou, keď hodnota podielovej jednotky v druhom mesiaci klesla, vlastní v tomto prípade o 6,14 eura menej.

Kto chce začať investovať do podielových fondov, či už pravidelne, alebo jednorazovo, musí počítať s prípadnými prepadmi. V prípade poklesu hodnoty svojej investície by preto nemal spanikáriť a vybrať peniaze z fondu. Pokiaľ nevyberie peniaze z fondu, je totiž jeho strata len virtuálna, pretože nasledujúci rast fondu môže túto stratu vymazať. Ak ich vyberie, spraví z nich reálnu stratu, pretože bude mať menej peňazí, ako keď ich vkladal do fondu. Peniaze z podielových fondov preto treba vyberať vtedy, keď hodnota podielovej jednotky rastie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podielové fondy