V podielových fondoch je vyše šesť miliárd eur

Celkový majetok v podielových fondoch a v riadených portfóliách pod správou členov Slovenskej asociácie správcovských spoločností dosiahol ku koncu vlaňajška 6,127 miliardy eur.

04.03.2013 10:02
peniaze, splátka, úver, plat, výplata Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V rámci celkového majetku pod správou narástol objem majetku v otvorených podielových fondoch distribuovaných na Slovensku na hodnotu 4,377 miliardy eur, čo znamenalo nárast o 14,27 % oproti koncu roku 2011. „Najvyšší podiel, 18,6 %, pripadá na fondy krátkodobých investícií. Viac ako 14 % z celkových aktív v podielových fondoch tvoria špeciálne fondy cenných papierov a dlhopisové fondy, viac ako 11 % tvoria aktíva špeciálnych fondov nehnuteľností a zmiešaných fondov,“ informovala asociácia.

Minuloročné čísla sú podľa asociácie výsledkom obnovenej dôvery investorov v trh kolektívneho investovania, ktorá bola vyjadrená dynamikou rastu čistých predajov podielových fondov počas takmer celého roka 2012. Najvyššie čisté predaje vlani smerovali do špeciálnych fondov cenných papierov, konkrétne 513,35 milióna eur, a do ostatných špeciálnych fondov 140,9 milióna eur. Celkový objem čistých predajov za celý rok 2012 pritom predstavoval 357,58 milióna eur.

„Celková ustálená dynamika rastu spravovanej hodnoty majetku ako aj nových investícií do otvorených podielových fondov bola odrazom rastu hodnoty jednotlivých tried aktív na svetových finančných trhoch ako aj odrazom záujmu a dôvery obyvateľstva v sektor kolektívneho investovania v SR,“ konštatuje asociácia.

Slovenská asociácia správcovských spoločností združuje celkovo 17 spoločností z oblasti kolektívneho investovania ponúkajúcich 448 otvorených podielových fondov.

1 debata chyba