Ako zistiť hodnotu cenných papierov

Na Fond národného majetku netreba previesť všetky cenné papiere. Každý sa môže rozhodnúť, ktoré cenné papiere na fond prevedie a ktoré si, naopak, nechá. Ak niekto vlastní viacero druhov cenných papierov, môže štátu dať tie, ktoré sú podľa neho bezcenné a, naopak, tie, ktoré majú nejakú hodnotu, si môže ponechať. Problém však môže byť s určením hodnoty cenných papierov.

17.02.2012 06:30
akcie, euro, investovanie, investor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Kto vlastní akcie z prvej vlny kupónovej privatizácie, má na svojom účte zvyčajne 20 kusov cenných papierov, každý v nominálnej hodnote 33,20 eura. Lenže táto suma nevypovedá nič o tom, za koľko by mohol svoje akcie v súčasnosti predať. Ide len o cenu, za ktorú boli akcie v minulosti vydané.

Aká je aktuálna hodnota cenných papierov, môžu ľudia zistiť v niektorých bankách. „Klientom, ktorí navštívia pobočku a majú zo sebou aj informáciu o svojich cenných papieroch, vieme dať na počkanie informáciu, aká bola posledná dosiahnutá cena na Burze cenných papierov a aká je reálna šanca na predaj,“ povedal hovorca Tatra banky Boris Gandel. Informáciu o tom, za akú sumu sa naposledy obchodovalo s danými cennými papiermi, možno nájsť aj na internetovej stránke Burzy cenných papierov.

V prípade, že majú cenné papiere nejakú hodnotu, ich majiteľ sa ich môže pokúsiť predať prostredníctvom obchodníka s cennými papiermi. Medzi nich patrí aj väčšina bánk. Tie si však za sprostredkovanie predaja účtujú poplatky, ktoré majú uvedené v cenníku. Ich výška závisí od hodnoty predávaných akcií. „K uvedeným poplatkom sa ešte pripočítavajú poplatky burzy a centrálneho depozitára. Tieto poplatky sa sťahujú z predajnej ceny akcií,“ povedala hovorkyňa OTP Banky Zuzana Krenyitzká. Celkovo klient zaplatí na všetkých poplatkoch minimálne okolo 20 eur. Ak predáva väčší objem akcií, aj poplatok bude vyšší.

Druhou možnosťou je, že si majiteľ akcie, ktoré majú nejakú hodnotu, ponechá. V budúcnosti môže profi tovať napríklad z vyplácaných dividend alebo akcie predať neskôr, keď ich cena narastie. Samozrejme, rovnako môže hodnota akcií aj klesnúť.

O tom, že sa nevyplatí bezhlavo previesť všetky akcie na Fond národného majetku, svedčí aj to, že niekoľko ľudí už štátu darovalo akcie, ktoré by mohli predať za niekoľko tisíc eur. „V niekoľkých ojedinelých prípadoch FNM nadobudol v rámci bezodplatných prevodov aj cenné papiere, ktoré majú hodnotu. Ide sa napríklad o akcie bankových inštitúcií alebo obchodných spoločností, ktorých akcie sú vysoko bonitné,“ povedal riaditeľ kancelárie predsedu Výkonného výboru Fondu národného majetku Miloslav Homola.

Fond národného majetku už získal napríklad tri akcie Tatra banky. Tie sa naposledy predávali v cene 13 300 eur za kus. Fond dostal aj 658 akcií Všeobecnej úverovej banky. Ich posledná cena pritom bola 70,54 eura. Ľudia na FNM previedli aj 428 akcií Slovnaftu, ktoré sa v súčasnosti predávajú za 45 eur. Fond vďaka bezodplatným prevodom získal aj 230 akcií Tatry mountain resort. V súčasnosti sa pritom jedna takáto akcia dá predať za 43,20 eura.

Ľudia, ktorí na FNM prevedú cenné papiere a neskôr zistia, že ich mohli výhodne predať, už majú smolu. Fond nie je povinný im tieto cenné papiere vrátiť.

Kto sa však rozhodne, že na Fond národného majetku prevedie len niektoré cenné papiere a zvyšné si ponechá, musí počítať s tým, že bude musieť v budúcnosti platiť za vedenie svojho majetkového účtu v Centrálnom depozitári alebo členovi Centrálneho depozitára.

7 debata chyba