Nechcené akcie môžu priniesť peniaze

V týchto dňoch sa ľudia zbavujú stoviek nechcených akcií. V niektorých prípadoch však neuvážený prevod akcií na štát môže človeka obrať o stovky eur. Ľudia sa totiž nezbavujú iba bezcenných akcií, ale aj cenných papierov, ktorých hodnota je relatívne vysoká. Práve medzi také patria napríklad akcie Slovnaftu či dlhopisy, ktoré boli náhradou za zrušenú druhú vlnu kupónovej privatizácie.

08.02.2012 06:30
teta, žena, peniaze, euro, bankovky, sporenie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„Dlhopis vydaný všetkým ľuďom narodeným po 19. novembri 1926 má hodnotu 450,24 eura, za cenné papiere vydané ľuďom narodeným pred týmto dátumom Fond národného majetku vyplatí 379,26 eura,“ spresňuje hovorca fondu Miloslav Homola. Peniaze vypláca priamo fond, dlhopis je možné spolu s potrebnými formulármi poslať prostredníctvom pošty ako cenný list.

Podobnú hodnotu majú aj akcie Slovnaftu. V prípade predaja je trhová hodnota desiatich cenných papierov na Burze cenných papierov v Bratislave asi 450 eur. Kto sa však rozhodne predať ich, musí počítať s poplatkami za sprostredkovanie. „Manipulačný poplatok je 5 eur a komisionárska odmena, poplatky trhu a depozitáru tvoria 14,62 eura,“ spresňuje Elena Osuská z RM–S Marketu.

Sprostredkovanie obchodu môže realizovať napríklad aj VÚB Banka. „Klienti zvyčajne prevádzajú akcie v nominálnej hodnote do 33 200 eur. Pri predaji slovenských akcií (nielen z prvej vlny kupónovej privatizácie) do tohto objemu je výška poplatku 16,60 eura plus poplatky tretích strán asi 6 eur,“ tvrdí hovorkyňa banky Alena Walterová.

Podľa Eleny Osuskej z RM–S Marketu sa však oplatí zamyslieť sa nad tým, či sa akcií zbaviť, alebo či pokračovať v poberaní dividend. Napríklad spomenutý Slovnaft vlani na jednu akciu vyplácal trojeurovú dividendu. Vlastníci desiatich akcií teda dostali tridsať eur, pričom v týchto dňoch im z Centrálneho depozitára chodia účty na necelých desať eur. Ešte viac sa však môže oplatiť previesť akcie z viacerých rodinných príslušníkov či známych na jednu osobu. Pravidelné poplatky depozitáru totiž s najväčšou pravdepodobnosťou nestúpnu.

Ako najlacnejšia sa v tomto prípade javí možnosť využitia takzvaného priameho obchodu bez finančného vyrovnania na trhu. „Manipulačný poplatok zaplatí predávajúci vo výške päť eur a kupujúci dve eurá, pričom kupujúci musí vložiť na účet aj 11,42 eura, čo je komisionárska odmena, poplatok trhu a depozitáru za každú jednu akciu Slovnaftu, ktorú nadobudne,“ hovorí Osuská.

V prípade, že akcie zmenia majiteľa prostredníctvom darovacej zmluvy, cena za prevod bude vyššia. „Za prevod jedného cenného papiera prostredníctvom darovacej zmluvy platia prevodca aj nadobúdateľ, ktorí sú členovia Centrálneho depozitára cenných papierov, po 15,13 eura,“ uzatvára zástupkyňa RM–S Marketu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba