Poslanci chcú prikázať akcie v druhom pilieri

Ľudovít Kaník podal pozmeňujúce návrhy, ktoré majú obmedziť hodnotu dlhopisových a peňažných investícií v akciovom fonde na maximálne 80 percent.

14.09.2011 10:22
fondy, podielový, podielové, burza, akcie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Rozpravou k vládnemu návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení pokračuje v stredu rokovanie 22. schôdze parlamentu. Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) podal v rozprave pozmeňujúce návrhy, ktoré majú umožniť investovanie prostriedkov v zmiešanom a akciovom dôchodkovom fonde aj do cenných papierov viazaných na drahé kovy.

Celkový objem takýchto investícií podľa poslanca bude môcť dosiahnuť 20 % hodnoty majetku v týchto fondoch. Ďalším pozmeňujúcim návrhom chce Kaník obmedziť hodnotu dlhopisových a peňažných investícií v akciovom fonde na maximálne 80 % hodnoty majetku v tomto fonde. Po vystúpení exministra práce a sociálnych vecí poslanci ukončili rozpravu k zmenám v druhom pilieri. Minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál pozmeňujúce návrhy poslanca Kaníka podporil.

Od 1. apríla budúceho roka by mali zaniknúť garancie v súčasných rastových a vyvážených fondoch. Jediným garantovaným fondom by tak mal zostať súčasný konzervatívny fond. Ak bude chcieť sporiteľ v rastovom alebo vyváženom fonde zostať v garantovanej schéme, musí najneskôr do 1. apríla budúceho roka prestúpiť do dlhopisového, súčasného konzervatívne­ho fondu.

Vzniknúť má nový, tzv. indexový fond. Súčasne chce ministerstvo sporiteľom umožniť rozloženie ich dôchodkových úspor do dvoch fondov za podmienky, že jeden z fondov bude garantovaný konzervatívny fond. Poslanec Július Brocka (KDH) s podporou sociálneho výboru navrhuje, aby sa minimálne obdobie sporenia v druhom penzijnom pilieri skrátilo späť z 15 rokov na pôvodných 10 rokov. Zavedenie minimálne 15-ročného sporenia v druhom pilieri presadila bývalá vláda Roberta Fica.

Súčasný konzervatívny fond sa má premenovať na dlhopisový, čím sa má na názve fondu lepšie odraziť spôsob investovania jeho prostriedkov. Zmenou metódy oceňovania fondu by sa malo umožniť nakupovanie cenných papierov s dlhšou splatnosťou, ktoré majú potenciálne vyšší výnos. Vyvážený fond sa má premenovať na zmiešaný, pričom garancie v tomto fonde sa zrušia. Rovnako by už nemali byť záruky v súčasnom rastovom fonde, ktorý by sa mal po schválení novely zákona označovať ako akciový. Štvrtý, novovzniknutý indexový fond by sa mal zamerať na akciové trhy a mal by sledovať a kopírovať zloženie vybraného akciového indexu alebo koša indexov.

Dôchodkové správcovské spoločnosti by mali byť povinné najneskôr do 15. januára budúceho roka zaslať klientom, ktorí sporia v inom ako konzervatívnom fonde, písomné oznámenie o zrušení garancie v ich dôchodkovom fonde. V tomto liste má byť aj poučenie, že ak má sporiteľ záujem na zachovaní garancií, tak môže prestúpiť do garantovaného dlhopisového fondu. Súčasťou takéhoto listu má byť aj návratka, prostredníctvom ktorej klient oznámi svojej spoločnosti zámer prestúpiť do garantovaného dlhopisového fondu.

Mladí ľudia, ktorí sa stanú prvýkrát dôchodkovo poistenými osobami a preto automaticky vstúpia do druhého piliera, by mali mať od začiatku apríla budúceho roka 180 dní na uzatvorenie zmluvy s jednou z dôchodkových správcovských spoločností. Ide o ľudí, ktorí sa prvýkrát stanú zamestnancami, povinne dôchodkovo poistenými samostatne zárobkovo činnými osobami, dobrovoľne dôchodkovo poistenými osobami, alebo poistencami štátu počas rodičovskej dovolenky alebo poberania príspevku na opatrovanie. Ak si dôchodkovú spoločnosť v tomto období nevyberú sami, správcu ich dôchodkových úspor im určí Sociálna poisťovňa. Poisťovňa má pritom prideľovať nerozhodnutých mladých sporiteľov penzijným správcovským spoločnostiam striedavo podľa abecedného poradia týchto spoločností. Mladý sporiteľ, ktorému Sociálna poisťovňa určí dôchodkovú správcovskú spoločnosť, si má na penziu sporiť v zmiešanom dôchodkovom fonde.

Po tom, čo mladý sporiteľ automaticky vstúpi do druhého piliera, má mať dva roky na to, aby z kapitalizačného penzijného piliera vystúpil. Rozhodnutie nesporiť si na dôchodok v druhom pilieri s úradne osvedčeným podpisom má doručiť Sociálnej poisťovni. Rezort práce tiež navrhuje pre mladých ľudí výnimku pri spoplatňovaní prestupov medzi penzijnými spoločnosťami. V prvých dvoch rokoch od ich automatického vstupu do sporivého piliera budú môcť zmeniť dôchodkovú spoločnosť bezplatne. V súčasnosti je pritom bezplatná zmena dôchodkovej spoločnosti možná v ročných intervaloch, v prípade skoršieho prestupu musí sporiteľ Sociálnej poisťovni zaplatiť 16 eur.

debata chyba