Investovanie: čím vyšší výnos, tým väčšie riziko

Svetová ekonomika si stále zvyká na pokles dlhodobých úrokových sadzieb. "Ceny štátnych dlhopisov ďalej rastú, čo tlačí výnosy na rekordne nízke úrovne," informuje Eva Sagálová, hovorkyňa Poštovej banky. "Čím dlhšie budú sadzby tlačené dole, tým dlhšie môžeme čakať rast cien akcií, dlhopisov a komodít."

23.11.2010 06:30
akcie, burza, investovanie, investícia, dlhopisy
Najbezpečnejšie sú dnes peňažné fondy. Investujú do krátkodobých dlhových cenných papierov, ako sú dlhopisy či štátne pokladničné poukážky.
debata

Taká je v krátkosti správa pre všetkých, ktorí sa zabrzdili pri investovaní do investičných podielových fondov. Z posledných rokov, poznačených krízou, majú mnohí zlú skúsenosť s investovaním do nich. „Pozrime sa však na tých, o ktorých počuť menej,“ obracia na nich pozornosť Miloslav Mlynár, generálny riaditeľ TAM. „Aj počas krízy totiž dokázalo veľa investorov svoje prostriedky v podielových fondoch zhodnotiť.“

Rozdiel podľa Miloslava Mlynára medzi spokojným a nespokojným investorom vzniká už na začiatku, keď sa rozhoduje, do ktorého podielového fondu vloží peniaze. „Veľa ľudí svoju voľbu konkrétneho riešenia zužuje iba na minulú výkonnosť, pričom sa zameriavajú na fondy dosahujúce najvyššie výnosy. Nemali by však zabúdať, že čím vyšší výnos chcú dosiahnuť, tým väčšie riziko s tým spojené musia podstúpiť. Voľba konkrétneho podielového fondu totiž musí vychádzať nielen z toho, aký z neho očakávame výnos, ale aj z toho, na ako dlho chceme peniaze vo fonde nechať, aké riziko sme ochotní podstúpiť a aj to, či nebudeme raz potrebovať peniaze.“

Často sú úspešní tí, ktorí sa vopred uspokojili síce s nižším možným výnosom, ale s bezpečným spôsobom, a rovnako aj tí, ktorí si pri výbere vyššieho výnosu uvedomili, že podstupujú aj vyššie riziko.

Najbezpečnejšie sú dnes peňažné fondy. Investujú do krátkodobých dlhových cenných papierov, ako sú dlhopisy, štátne pokladničné poukážky, depozitné a vkladové certifikáty, a iných nástrojov peňažného trhu, ako sú napríklad cenné papiere so splatnosťou kratšou ako rok. Minimálny investičný horizont je šesť mesiacov.

„Každému odporúčame rozdeliť peniaze na niekoľko časových období,“ vraví Radko Semančík, člen Predstavenstva ČSOB AM. „Na krátky čas sú vhodné konzervatívne fondy peňažného trhu. Každý by mal mať v takýchto produktoch uloženú časť svojich investícií. Akciové fondy ponúkajú možnosť vyššieho výnosu a sú vhodné na dlhodobé investičné obdobie. Pri dodržaní odporúčaného investičného horizontu vybraného fondu sa znižuje riziko, že o peniaze príde.“

„Na Slovensku sú investori konzervatívnejší, preto uprednostňujú nízke až stredné riziko a chcú, aby ich investície dosiahli lepšie zhodnotenie ako na termínovaných vkladoch,“ vraví Eva Sagálová z Poštovej banky. „Do takejto skupiny produktov patria aj naše dva najúspešnejšie podielové fondy – Náš prvý realitný š.p.f. a Eurofond o.p.f. Náš prvý realitný š.p.f. dosiahol za posledných 12 mesiacov zaujímavé zhodnotenie 6,93 percenta, čo je podstatne viac ako na bežných účtoch a termínovaných vkladoch. (Údaje k 21. 10. 2010; výkonnosť od vzniku fondu 27,29 % – 7,63 ročne.) Navyše Prvá penzijná správcovská spoločnosť ponúka teraz možnosť investovať do realitného fondu a eurofondu do konca novembra bez vstupného poplatku. Pre klientov je tak možnosť investovať momentálne ešte zaujímavejšia, na vstupnom poplatku ušetria až 2,5 percenta.“

Investovať do podielových fondov možno so „smiešnymi sumami“. Napríklad ako v prípade ČSOB Asset Managementu pravidelne sporiť do vybraných fondov od najnižšej sumy 15 eur. V Dexia banke sa dá jednorazovo vložiť napríklad 170 eur. Investovať možno aj prostredníctvom investičného životného poistenia alebo vkladať svoje peniaze do rôznych kombinovaných produktov.

Aké sú možnosti a výhody podielových fondov

Podielový fond je majetok pozostávajúci najmä z cenných papierov a peňažných prostriedkov, ktoré sú v spoločnom vlastníctve investorov. Ich vlastnícke práva k majetku v podielovom fonde sú reprezentované podielovými listami a každému investorovi patrí časť majetku zodpovedajúca výške jeho investície.

Podielový fond vzniká tak, že veľké množstvo malých investorov vloží svoje úspory na jedno miesto – do fondu a zverí ich do správy profesionálnemu správcovi – tzv. správcovskej spoločnosti.

Z veľkého počtu malých súm sa zloží spolu veľká suma peňazí, ktorú správca investuje do cenných papierov v súlade s vopred stanovenou investičnou stratégiou.

Do podielového fondu môže investovať neobmedzené množstvo ľudí. Každý vkladateľ má vo fonde svoj podiel, ktorým sa podieľa na všetkých investíciách fondu aj výnosoch z nich.

Podielnik pri investovaní do fondu dostane podielový list, ktorý je cenným papierom a môže mať buď listinnú, alebo zaknihovanú podobu.

Podielový fond môže byť uzavretý alebo otvorený. V prípade uzavretého fondu musí správca zabezpečiť jeho obchodovateľnosť na verejnom trhu, právo predložiť podielový list na vyplatenie má však podielnik až po uplynutí doby, na ktorú bol fond založený.

Otvorený podielový fond ponúka podielnikom možnosť kedykoľvek z fondu vystúpiť a požiadať o vyplatenie aktuálnej hodnoty podielu. Pre zrejmé výhody otvorených podielových fondov smeruje väčšina investícií práve do týchto typov fondov.

ZDROJ: (VEG), SASS

debata chyba