Výpredaje zájazdov odštartovali, zľavy sú do 45 percent

Zľavy "na poslednú chvíľu" cestovné kancelárie ponúkajú v týchto dňoch už v plnom prúde. Oproti minulým rokom sa tak obľúbené zľavy s názvom "last moment" či "last minute" objavili o tri či štyri týždne skôr.

16.06.2009 10:25
dovolenka, prázdniny, bazén Foto:
Pred sezónou a po nej, teda v mesiacoch jún alebo potom v septembri, sú zľavy na poslednú chvíľu najčastejšie.
debata

Cesta k moru lietadlom či autobusom s ubytovaním tak môže vyjsť o 5 až 45 percent lacnejšie oproti katalógovým cenám. Pri leteckom zájazde do Grécka na 11 dní ľudia ušetria aj okolo 300 – 350 eur (9– až 11,5 tisíca korún) na hlavu.

Pred sezónou a po nej, teda v mesiacoch jún alebo potom v septembri, sú zľavy na poslednú chvíľu najčastejšie. Na tieto termíny totiž cestovné kancelárie ťažšie odhadujú záujem a počet neobsadených miest je väčší. „Kým vlani sa začalo s predajom last minute pobytov pred polovicou júna, teraz už od druhej tretiny mája,“ povedal Anton Brandys, obchodný riaditeľ cestovnej agentúry Travel.sk. Podľa neho v porovnaní s minulými rokmi je stále ešte veľa ľudí nerozhodnutých kam, kedy a či vôbec cestovať.

Ponuky last minute dovoleniek
jedenásťdňová letecká dovolenka v Tunisku s odchodom dnes vyjde o 41 % lacnejšie. Namiesto pôvodných 319 € (9 600 Sk) stojí 189 € (5 700 Sk)
letecký zájazd do Bulharska na Slnečné pobrežie na 15 dní (odchod v najbližších dňoch) namiesto pôvodných 568 € (17-tisíc Sk) iba 299 € (9-tisíc Sk)
dovolenka letecky do španielskeho Costa del Maresme na 12 dní – zľava 40 %, pričom dovolenkár zaplatí namiesto 713 € (21-tisíc Sk) len 429 € (13-tisíc Sk)
lietadlom na Krétu na 11 dní – namiesto pôvodných 779 € (23-tisíc Sk) len 379 € (11-tisíc Sk)
ubytovanie na gréckom Thasose na 11 dní bez stravy – namiesto pôvodných 100 € (3-tisíc Sk) na dvanásť dní len 42 € (1 200 Sk)
Zdroj: www.travel.sk

Potvrdil to slabší predaj dovoleniek v prvej chvíli začiatkom roka.  „V januári, vo februári či v marci ľudia vyčkávali, nakupovali dovolenky menej. Zľavami last moment sa preto cestovky snažia ľudí motivovať, aby zájazdy nakúpili,“ doplnil Brandys.

V porovnaní s minulým rokom sú zľavy miernejšie. „Zľavy nie sú také vysoké ako minulý rok. Pohybujú sa od 5 do 45 percent v závislosti od konkrétnej destinácie,“ povedal Oliver Kluch, riaditeľ cestovnej kancelárie Koala Tours. Minulý rok niektorí nakupovali dokonca za menej ako 50-percentnú cenu. Nižšie zľavy potvrdila aj cestovná kancelária Firotour. „Aj podľa našej skúsenosti sú zatiaľ zľavy mimo sezóny približne o 10 až 20 percent nižšie, ako sme dávali pred rokom v rovnakom čase,“ dodala Anežka Hrabovská z Firotouru.

Cena dovolenky na poslednú chvíľu klesá s približujúcim sa termínom odletu. Najlacnejšie sú preto zájazdy, ktoré sa kúpia priamo na letisku, dve či tri hodiny pred odletom lietadla. „Vtedy ľudia prídu a zoberú, čo je voľné. To je skutočný last minute,“ doplnila Mária Gallová z cestovnej kancelárie Satur.

Väčšina cestovných kancelárií však upozorňuje, že aj zľava na poslednú chvíľu má svoje jasné hranice a tí, čo čakajú, že by ceny mohli spadnúť napríklad až o dve tretiny, zostanú sklamaní. „Cestovky nemôžu predávať zájazdy lacnejšie, ako sú ich náklady,“ vysvetlil Kluch.

Tohtoročný výpredaj zájazdov na poslednú chvíľu by však mal byť podľa odborníkov v cestovnom ruchu skromnejší ako v minulom roku. Cestovné kancelárie krízu pociťovali už na jeseň, a preto stihli vyškrtať počet objednaných lietadiel aj izieb. A výška zľavy cez hlavnú sezónu klesne, zlacnenia budú na úrovni tak 10 až 15 percent.

debata chyba