Dvojročné deti sa do materských škôl nepomestia

Matky s dvojročnými deťmi ostanú v pasci. Ministerka práce Viera Tomanová (Smer) chce zvýšiť rodičovský príspevok o sto eur, ale iba na deti do dvoch rokov. Mamičky na jej zákon frflú, lebo aj keby chceli ísť do práce, nemôžu. Materských škôl je málo, preto berú iba staršie deti.

19.09.2009 08:50
malé dieťa balansujúce na stoličke
Rodičovský príspevok chce ministerka práce Viera Tomanová zvýšiť. Ale len na deti do dvoch rokov.
debata

Tomanovej novinka zvýhodňuje len časť rodičov. Navrhla zvýšiť dávku zo súčasných 164,22 eura na 256 eur, no nárok na zvýšenie sa netýka rodičov, ktorí boli pred odchodom na materskú dovolenku nezamestnaní alebo pracovali len krátko. Po druhom roku matke ostane súčasný príspevok 164,22 eura.

„Veľmi ma potešilo, že sa má rodičovský príspevok zvýšiť. Ale keď som sa dopočula, za akých podmienok, radosť ma prešla,“ hovorí 21-ročná mamička Miroslava Lašťáková z Martina. Má dcéru a popritom ešte študuje na vysokej škole. Príspevok jej nepokryje ani výdavky na malú. „Len mlieko za 17 eur spotrebuje za päť dní,“ opísala Lašťáková.

Tomanovej návrh sa nepáči ani mamičke Katke Ušákovej. „Je to diskriminačné. Príspevok by sa mal zvyšovať pre všetky mamičky rovnako. Veď deti majú rovnaké potreby,“ zareagovala.

Rodičovský príspevok
Ako je to v súčasnosti
+ matka ho dostáva od 28. týždňa materskej dovolenky
  • dovtedy dostáva materskú, ktorá je 55 percent z hrubého príjmu
  • výška rodičovského príspevku je 164,22 eura
  • poberá ho viac ako 163-tisíc ľudí

    .[fs11] |

Čo navrhuje Tomanová
+ zvýšiť rodičovský príspevok na 256 eur
  • ale len pre tých, ktorí majú deti mladšie ako dva roky
  • na zvýšený príspevok nebudú mať nárok rodičia, ktorí predtým nepracovali alebo pracovali krátko (poistné odvádzali menej ako 270 dní v posledných dvoch rokoch)

    .[fs11] |

Zdroj: MPSVR

Keby chceli matky ukončiť materskú dovolenku skôr, pred nástupom do práce musia odolávať ďalšej prekážke. Dvojročné deti totiž nemajú v škôlkach šancu. „Dvojročné deti väčšinou neprijímame. Hoci to zákon nezakazuje,“ povedala riaditeľka škôlky na Alexyho ulici v Nitre Elena Paukejeová.

V Trnave sa do škôlky nedostalo 230 detí. „Dvojročné berieme naozaj len výnimočne. My sme len dvojtriedka,“ zareagovala Štefánia Petrovičová zo škôlky Botanická. Plný stav hlási aj košická materská škola na Azovskej ulici. „Dvadsaťdva detí sme nemohli umiestniť, ale vzala ich iná škôlka v meste,“ dodala riaditeľka Alena Kupková.

O hľadaní miesta v škôlke by vedeli rozprávať aj bratislavské mamičky. V mestskej časti Staré Mesto na tento školský rok odmietli 150 detí, v Petržalke tristo, v Ružinove viac ako 400 detí. „Keďže máme väčší dopyt, sprísnili sme kritériá. Do troch rokov deti vôbec neberieme,“ poznamenal hovorca mestskej časti Maroš Smolec.

V minulosti mestá škôlky rušili, lebo ich nebolo kým obsadiť. Narodených detí však teraz pribúda. Vlani sa na Slovensku narodilo vyše 57-tisíc detí, čo je najviac za posledných desať rokov.

Tomanovej návrh ešte musí schváliť vláda a parlament. Novinka má začať platiť od Nového roka. V pripomienkovom konaní ho už zo stola zmietol minister financií Ján Počiatek (Smer) a rozdeľovanie rodičov sa nepáči ani odborárom.

debata chyba