Kurčatá mimoriadne zlacneli, nie vždy sú kvalitné

Dva týždne pred Vianocami cena hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov rekordne klesá. Kilové chladené kurča sa dá v niektoré dni kúpiť už za 1,49 eura (45 korún). Takúto cenu si spotrebitelia nepamätajú viac ako dva roky. Obchodníci veria, že na tento najlacnejší druh mäsa nalákajú ľudí.

08.12.2009 10:03
Pečené kura. kurča Foto:
Nízka cena hydiny má prilákať ľudí do obchodov.
debata

Ešte na jar tohto roku sa kurčatá predávali po takmer 2,50 eura za kilogram, neskôr za 2,20 eura. Na prahu Vianoc klesla cena o 40 až 50 centov – 12 až 15 korún. Akcie súčasne rozhýbali spotrebiteľov. Tí berú nie jeden, dva kusy, ale nezriedka päťnásobne viac. Jeden z obchodných reťazcov preto už napríklad jednorazový nákup obmedzil najviac na 12 kilogramov.

„Za cenovými akciami je pokles tržieb maloobchodu. Kurčatá majú dostať ľudí do obchodov,“ vysvetlil pozadie prudkého zníženia cien Ľubomír Drahovský, analytik agentúry pre prieskum trhu Terno. Obchodu nahráva aj skutočnosť, že ponuka hydiny na slovenskom trhu v posledných mesiacoch prudko stúpa. Nielen obchod, ale aj výrobcovia súťažia cenou.

Obchody ponúkajú hydinu zo Slovenska aj zahraničia – najčastejšie z Poľska, Česka, Maďarska, ale aj iných krajín. Spotrebiteľov, ale aj domácich výrobcovia upozorňujú, že mäso predávané za nízke ceny nie je vždy najkvalitnejšie.

Pri potravinách platí, že slovenský spotrebiteľ sa najprv pozerá na cenu, až potom na kvalitu. Kontroly, ktoré urobila a priebežne robí Štátna veterinárna a potravinová správa ukázali, že spotrebiteľ môže mať najväčšiu dôveru voči hydine dochovanej na Slovensku. „Kurčatá máme pod kontrolou od farmy cez porážkárne až po predaj v obchode,“ povedal šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Ján Pliešovský.

To sa však s istotou nedá povedať o niektorých kurčatách z dovozu. Nedávno v jednej dodávke hydiny z Poľska objavila kontrola prítomnosť antibiotík. „Formálne mäso vyhovovalo predpisom Európskej únie, nameraná hladina tetracyklínu neprekročila prípustných 100 miligramov. Zistené antibiotiká však prezrádzajú veľa o spôsobe kŕmenia zvierat,“ povedal Pliešovský.

Slovenská hydinárska základňa sa aj pod tlakom lacnej a nie vždy kvalitnej zahraničnej konkurencie scvrkáva. Hydinu vyrábajú už len tri veľké podniky Hyza Topoľčany, HSH Veľké Zálužie a najnovšie hydinársky závod v Kežmarku. „Kvalitná slovenská hydina už nemá šancu dostať sa do reštaurácií a podnikov verejného stravovania, ktoré uprednostnili superlacnú poľskú hydinu,“ reagoval na aktuálnu situáciu konateľ spoločnosti HSH Veľké Zálužie Timotej Husár.

debata chyba