Medzi lacnými vínami na pultoch našli inšpektori žbrndy

Zahraničné vína páchnuce po kapuste, zakalené a rozkvasené alebo úplne zoctovatené domáce sudové vína. Takéto nekvalitné výrobky objavili na pultoch obchodov alebo v pivniciach výrobcov špecializovaní vinárski inšpektori.

03.11.2009 11:00
alkohol - víno v pohároch
Dobre dopadli v kontrole slovenské akostné a prívlastkové vína.
debata

Problémové boli napríklad maďarské, talianske, ale aj niektoré české vína. „Vína boli zoxidované, páchli a vo fľašiach začínali nanovo kvasiť,“ povedal šéf vinárskej skupiny inšpektorov v Štátnej veterinárnej a potravinovej správe Marek Závracký.

Pristihnutým nepoctivým výrobcom a obchodníkom hrozia vysoké pokuty. Ich výšku Štátna veterinárna a potravinová správa ešte nezverejnila. „Konania sa ešte neskončili, preto nemôžem uviesť viac,“ spresnil ústredný riaditeľ štátnej potravinového dozoru Jána Pliešovský. Istá je podľa neho len pokuta pre obchody Tesco za to, že vo vínach z Talianska a Maďarska uvádzali nesprávny obsah alkoholu. Britský reťazec by mal dostať pokutu 2 600 eur (takmer 80-tisíc korún) a musel pozastaviť predaj spomínaných vín.

Mimoriadne nekvalitné boli lacné vína naplnené do plastových obalov. „Výsledky kontroly zverejníme po skončení správnych konaní na internetovej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Malo by to byť ešte v priebehu novembra,“ povedal Závracký.

Zatiaľ je jasné, že v sieti inšpektorov uviazlo 14 maďarských odrodových vín, opakovane český fľaškovateľ zmesových vín a talianske vína. Dobre dopadli v kontrole slovenské akostné a prívlastkové vína. Sudové sa však nevyznamenali. „Opakovane sme zistili hrubé nedostatky u jedného zo stredne veľkých malokarpatských výrobcov. Vo víne sme objavili vysoký obsah kyseliny octovej. Navrhujeme zastavenie výroby,“ povedal šéf vinárskych inšpektorov Marek Závracký.

„Najväčším problémom je skutočnosť, že dochádza k falšovaniu pôvodu slovenského vína, keď sa zaň vydáva víno vyrobené z dovezeného zahraničného hrozna alebo muštu,“ komentovala výsledok riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová-Pátková. Podľa nej sa na Slovensko doviezlo 450-tisíc litrov muštov. „Výrobcovia tvrdia, že z neho vyrobia víno bez zemepisného označenia, čo si preveríme,“ spresnil Ján Pliešovský, ústredný riaditeľ veterinárnej a potravinovej správy. Podľa Závrackého by aj etiketa vína bez zemepisného označenia mala informovať spotrebiteľa, že víno bolo vyrobené napríklad z talianskeho hrozna.

debata chyba