Ľahšie predčasné penzie budú zradné

Jednoduchšia cesta k predčasnému dôchodku, ktorú chystá ministerstvo práce, môže priviesť tisícky ľudí na mizinu. Ak sa nechajú nalákať na jednoduchší odchod do skoršej penzie, mesačne im na prežitie môže zostať len sto či dvesto eur (3- až 6-tisíc korún). Od nového roku sa má totiž zrušiť paragraf, ktorý zaručuje, že predčasné dôchodky neklesnú na minimum.

28.07.2009 18:45
predčasný, dôchodok, dôchodca Foto:
Dnes platí podmienka, že predčasný dôchodok musí dosiahnuť najmenej 1,2-násobok životného minima. Od nového roku sa má zrušiť paragraf, ktorý zaručuje, že predčasné dôchodky neklesnú na minimum.
debata

„Je to jeden z návrhov, o ktorých ministerstvo uvažuje aj v súvislosti s hospodárskou krízou. Ale ešte to musí byť predmetom diskusií s odbormi aj zamestnávateľmi,“ potvrdil hovorca rezortu Michal Stuška.

Dnes platí podmienka, že predčasný dôchodok musí dosiahnuť najmenej 1,2-násobok životného minima. To je 278 eur. Tisícky ľudí ročne žiadajú Sociálnu poisťovňu o skoršiu penziu, hoci by im vyšla menšia suma. Poisťovňa takéto žiadosti zamieta. Po novom ich už bude schvaľovať. „Toto negatívum tu je, ťažko sa mu vždy vyhnúť. Treba to ľuďom dobre vysvetliť, aby na to nedoplatili,“ do­dal.

Že sa tak môže stať, upozorňuje aj odborník na sociálne poistenie Jozef Mihál. „Predčasný starobný dôchodok je pasca na ľudí, ktorí nevidia všetky súvislosti. Lákadlo v podobe predčasných dôchodkov má umelo znížiť počet evidovaných nezamestnaných či poberateľov dávok v hmotnej núdzi,“ tvrdí.

„Odporúčam v prípade straty zamestnania čerpať čo najdlhšie dávku v nezamestnanosti, prípadne dávky v hmotnej núdzi – a nevzdávať sa, intenzívne sa pokúšať nájsť novú prácu. Hlavne tí, čo chcú ešte v budúcnosti pracovať, by o predčasný starobný dôchodok žiadať nemali,“ dodáva Mihál.

Zmeniť pravidlá predčasnej penzie chceli pre krízu aj odborári. Ich návrh však bol, aby sa výška skoršieho dôchodku nekrátila. Ale len pre tých, čo dostanú z organizačných dôvodov výpoveď dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku. Hlavnou nevýhodou takého dôchodku totiž je, že sa kráti pol percenta za každých aj začatých 30 kalendárnych dní, ktoré človeku chýbajú do dosiahnutia riadneho dôchodkového veku. Budúci penzista tak môže stratiť až 12,5 percenta. Teda ak niekomu vychádza starobný dôchodok 332 eur (10-tisíc Sk), pri odchode do predčasného dostane len 290 €.

debata chyba