Preukazy zlúčených zdravotných poisťovní meniť netreba

Spájanie dvoch štátnych a dvoch súkromných zdravotných poisťovní sa podľa ich hovorkýň zaobišlo bez komplikácií a sťažností. Jedinou problematickou oblasťou sú preukazy.

08.01.2010 06:31
Zdravotné poistenie, preukazy poisťovní Foto: ,
Staré preukazy zlúčených poisťovní ostávajú v platnosti.
debata

„Poistenci sa najviac zaujímajú o to, či si musia meniť preukazy,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej Petra Balážová. Zároveň potvrdila, že preukazy poistencov starej Všeobecnej zdravotnej, ako aj bývalej Spoločnej zdravotnej sú naďalej platné a poistenci si ich nemusia vymieňať. Rovnako to platí aj pre európske preukazy zdravotného poistenia.

Obdobná je situácia aj pri súkromných poisťovniach. „Poistenci spojenej Dôvery, ktorí nezmenili zdravotnú poisťovňu, nemusia vrátiť preukaz. Preukazy plošne meniť nebudeme. Klienti môžu naďalej používať všetky existujúce preukazy. To znamená, bývalé preukazy Dôvery, Sidérie a Apolla,“ potvrdila špecialistka pre externú a internú komunikáciu Dôvery Andrea Horka. Ako dodala, lekári sú o tejto skutočnosti oboznámení, preto by mal klient po preukázaní sa bez problémov dostať potrebnú zdravotnú starostlivosť.

Povinnosť vrátiť do 8. januára tohto roku preukaz poistenca a európsky preukaz zdravotného poistenia pôvodnej zdravotnej poisťovni sa tak podľa Balážovej týka iba tých poistencov, ktorí požiadali o zmenu zdravotnej poisťovne, to znamená, že riadne vyplnenú a podpísanú prihlášku odovzdali do 30. septembra 2009. Túto povinnosť si musia splniť aj poistenci, ktorí podávali prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne v minulom roku a prepoistili sa medzi Všeobecnou a Spoločnou zdravotnou alebo medzi Dôverou a Apollom.

Všeobecná zdravotná a Spoločná zdravotná sa zlúčili k 1. januáru aktuálneho roka na základe novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá vstúpila do platnosti 21. decembra 2009. Všeobecná zdravotná sa stala právnym nástupcom Spoločnej zdravotnej. Jediným akcionárom spojenej poisťovne je Slovenská republika, správu akcií vykonáva Ministerstvo zdravotníctva SR.

Dôvera a Apollo oznámili svoj zámer spojiť sa v polovici augusta uplynulého roku. Tento krok však bol podmienený získaním súhlasu Protimonopolného úradu SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Protimonopolný úrad svoje konanie zastavil, úrad pre dohľad spojenie odsúhlasil 15. decembra 2009.

debata chyba