Zmenili ste zdravotnú poisťovňu? Starý preukaz musíte vrátiť

Takmer 126-tisíc poistencov, ktorí zmenili zdravotnú poisťovňu, musia do konca týždňa vrátiť starý preukaz pôvodnej zdravotnej poisťovni. Zmenu poisťovne by mali nahlásiť firme aj lekárovi.

04.01.2010 06:16
Zdravotné poistenie, preukazy poisťovní Foto: ,
Starý preukaz poistenca je pri zmene poisťovne potrebné vrátiť do 8. januára.
debata

Poistenci, ktorí zmenili zdravotnú poisťovňu k 1. 1. 2010 dostali od novej zdravotnej poisťovne preukaz poistenca ešte koncom minulého roka. Ten je platný od prvého dňa roku 2010. Zároveň však majú povinnosť vrátiť preukaz poistenca predchádzajúcej zdravotnej poisťovni a to do piatku 8. januára 2010. Ako uviedla Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, možno tak spraviť osobne alebo poštou. Rovnakým spôsobom a v rovnakom termíne musia tiež vrátiť európsky preukaz zdravotného poistenia, ak bol poisťovňou vystavený.

Z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa netreba odhlasovať, pretože to za poistenca urobí jeho nová zdravotná poisťovňa. Poistenec má však iné povinnosti. „Poistenec, ktorý je zamestnancom, je povinný oznámiť zamestnávateľovi zmenu príslušnej zdravotnej poisťovne. Ak je zamestnancom u viacerých zamestnávateľov, je povinný zmenu oznámiť každému zamestnávateľovi,“ upozorňuje Balážová. Zamestnanec by tak mal urobiť najneskôr začiatkom januára.

Poistenec, ktorý je SZČO, je povinný písomne vykázať príslušnej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára 2010. Takisto je povinný do konca marca odovzdať odpis z ročného zúčtovania poistného za predchádzajúci kalendárny rok.

Ak ste zmenili zdravotnú poisťovňu, mali by ste o tom informovať aj svojho lekára. „Poistenec by mal informovať praktického lekára (pre dospelých, deti), gynekológa, iných špecialistov alebo zdravotnícke zariadenia o zmene zdravotnej poisťovne, čo vykoná oznámením zmeny alebo preukázaním sa preukazom poistenca verejného zdravotného poistenia, príslušnej zdravotnej poisťovne,“ upozornila Balážová.

Pre rok 2010 mení zdravotnú poisťovňu takmer 126.000 poistencov. Najviac poistencov pribudne Apollu – vyše 40.700 poisten­cov, ostatným poisťovniam klienti ubudnú. Celkovo v krajine poisťovne evidujú vyše 5,2 milióna klientov.

Od januára došlo na trhu k dvom zlúčeniam poisťovní – do jedného podniku sa spojili obe štátne poisťovne Všeobecná a Spoločná, a jeden subjekt tiež vytvorili poisťovne Apollo a Dôvera. Najmenšou a treťou na trhu verejného zdravotného poistenia ostáva Union zdravotná poisťovňa.

debata chyba