Ako požiadať o predčasný dôchodok

Do predčasného dôchodku môžu odísť ľudia, ktorým do dovŕšenia dôchodkového veku chýbajú najviac dva roky. Suma vypočítaného predčasného dôchodku zároveň nemôže byť nižšia ako 1,2-násobok životného minima.

03.10.2010 06:30
dôchodok, dôchodca, dôchodkyňa, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok

Nárok na predčasný starobný dôchodok má po 31. decembri 2007 poistenec, ktorý nie je sporiteľ, ak

  • získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia,
  • chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a
  • suma predčasného starobného dôchodku k dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2–násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu.

Od 1. júla 2010 do 30. júna 2011 je suma životného minima 185,38 eura mesačne, suma predčasného dôchodku teda musí dosiahnuť minimálne 222,50 eura mesačne.

Nárok na predčasný starobný dôchodok má po 31. decembri 2007 poistenec, ktorý je sporiteľ, ak

  • získal najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia
  • chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a
  • suma predčasného starobného dôchodku k dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 0,6–násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu.

Od 1. augusta 2006 vzniká nárok na predčasný starobný dôchodok najskôr odo dňa podania žiadosti o predčasný starobný dôchodok.

  • Žiadosť o predčasný starobný dôchodok môže poistenec po 31. júli 2006 podať najviac dvakrát v kalendárnom roku.
  • Poistencovi, ktorému priznali predčasný starobný dôchodok, už nevznikne nárok na starobný dôchodok a predčasný starobný dôchodok sa odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku považuje za starobný dôchodok.

Uplatnenie nároku na predčasný starobný dôchodok

Konanie o priznaní predčasného starobného dôchodku sa začína na základe písomnej žiadosti fyzickej osoby (žiadateľ), ktorá si uplatňuje nárok na dôchodok a nárok na jeho výplatu.

Žiadateľ je povinný preukázať skutočnosti rozhodujúce pre nárok na predčasný starobný dôchodok a jeho výplatu spôsobom určeným Sociálnou poisťovňou.

Spísaním žiadosti o priznanie dôchodku v príslušnej Sociálnej poisťovni sa považuje žiadosť za podanú.

Ak má žiadateľ z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti nárok na nemocenské alebo nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, o priznanie predčasného starobného dôchodku je vhodné požiadať až vtedy, keď už je známy deň zániku nároku na uvedené dávky, pretože bez určenia tohto dňa nie je možné určiť deň priznania a sumu dôchodku, a tým ani rozhodnúť o jeho priznaní.

Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká najskôr odo dňa spísania žiadosti o predčasný starobný dôchodok, pričom k dňu, od ktorého sa žiada jeho priznanie, do dovŕšenia dôchodkového veku nesmú chýbať viac ako dva roky.

Žiadosť o predčasný starobný dôchodok môže žiadateľ podať v kalendárnom roku najviac dvakrát.

Tlačivo žiadosti je vyhotovené tak, aby mohlo slúžiť ako podklad na posúdenie nároku na dôchodok a určenie jeho sumy. Okrem identifikačných údajov žiadateľa obsahuje ďalšie údaje, ktoré priamo ovplyvňujú nárok a sumu dôchodku.

K žiadosti je potrebné predložiť: platný preukaz totožnosti (občiansky preukaz alebo cestovný pas), doklad o skončení vzdelania (výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom, a podobne) alebo potvrdenie školy odkedy dokedy trvalo štúdium, ktoré nebolo predpísaným spôsobom skončené, vojenskú knižku alebo doklad vydaný príslušnou vojenskou správou, rodné listy detí, prípadne rozhodnutie príslušného orgánu, na základe ktorého bolo dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov a v prípade úmrtia dieťaťa pred dosiahnutím 18. roku veku aj úmrtný list alebo výpis z matriky; ak dieťa bolo v starostlivosti inej osoby alebo ústavu, je potrebné predložiť aj doklad preukazujúci trvanie takého obdobia (len ak sa žiada o uznanie starostlivosti o deti alebo výchovy dieťaťa), rozhodnutie Sociálnej poisťovne o dôchodku manžela, ktorému bol dôchodok upravený z dôvodu jediného zdroja príjmu.

K žiadosti o predčasný starobný dôchodok musia byť priložené najmä tieto doklady: potvrdenie o všetkých obdobiach, v ktorých bol žiadateľ evidovaný v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie pred 1. januárom 2001, poberal podporu v nezamestnanosti v čase od 1. januára 2001 do 31. decembra 2003, hodnoverný doklad (najmä evidenčný list dôchodkového zabezpečenia, potvrdenie zamestnávateľa, prípadne jeho právneho nástupcu), z ktorého je zrejmé, odkedy dokedy trvalo zamestnanie, potvrdenie zamestnávateľa o dobe zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.

ZDROJ: SOCIÁLNA POISŤOVŇA

debata chyba