Lásku vraj možno prejaviť ružovou klávesnicou aj obkladačkami

Ružové plyšové putá či USB kľúč v tvare zamilovaných chobotničiek. Ľudia dokážu v duchu sviatku zamilovaných minúť peniaze na neuveriteľné a často úplne nepraktické veci.

13.02.2010 06:59
macko, hračka, darček, Valentín Foto:
Na Valentína sa najčastejšie predávajú drobné predmety, kvety či hračky.
debata

Obchodníci to, samozrejme, vedia, Valentín je preto vďačným prostriedkom na zdvihnutie tržieb v hluchom období medzi vianočnými a veľkonočnými sviatkami. Aj keď väčšina Slovákov siaha po tradičných darčekoch, ako je kytica kvetov, bonboniéra či kozmetika, čoraz viac mladých ľudí kupuje z recesie zábavné darčeky.

Výnimočnosťou nie sú nohavičky či podprsenky z cukríkov alebo klávesnica, myš či fén na vlasy v červenej alebo ružovej farbe. Problémom nie je darovať ani lukratívny pozemok na Mesiaci s výhľadom na Zem. A pomaly sa udomácňujú aj robotické hračky či výrobky umelej inteligencie, ako napríklad domáca spoločníčka – robožena. Domáca elektronická spoločníčka spieva, tancuje či prechádza sa. „Okrem iného dokáže aj odvrávať ako pravá žena,“ dodáva Martin Kopřiva, manažér zo spoločnosti Electro World.

Február je pre obchodníkov odjakživa najhorším mesiacom v roku. Preto sa snažia ľudí presvedčiť, že na Valentína je vhodné kúpiť napríklad aj matrac, obkladačky alebo niečo na zlepšenie auta. Platí však, že valentínske nákupy sú oveľa striedmejšie ako vianočné míňanie peňazí. Predaj práčok, chladničiek či televízorov sviatok zamilovaných nepozdvihne.

„Zväčša sa predávajú drobné predmety, muži často siahajú po šperkovniciach či kvetinách,“ povedala Michaela, predavačka z bratislavskej predajne Sia. Ľudia však často podľahnú valentínskemu ošiaľu a do košíkov vložia výrobky, ktoré by si inak zrejme ani nevšimli a k životu ani nepotrebujú.

„Približne 60 percent z toho, čo spotrebitelia kúpia na Valentína, by bežne nenakúpili,“ doplnil Ľubomír Drahovský, analytik agentúry pre prieskum trhu Terno. Obchodníci totiž v duchu sviatku zamilovaných prinášajú množstvo zliav a špeciálnych akcií. O desať či dvadsať percent zlacnia takmer všetko od posteľných obliečok cez spodnú bielizeň a pančuchy až po vitamíny.

Z veľkej časti pritom darčeky na Valentína nakupujú ľudia z väčších miest. Závisí to tiež od ekonomickej zdatnosti jednotlivých regiónov Slovenska. Ľudia, ktorí prišli o prácu a prežívajú z mesiaca na mesiac, pozerajú na sviatok zamilovaných striedmejšie.

Netradičné valentínske darčeky

Pre mužov

  • robožena Femisapien
  • antistresový prsník
  • ružové plyšové putá
  • lukratívny pozemok na Mesiaci s výhľadom na Zem
  • USB ventilátor s LED svetlom

Pre ženy

  • nohavičky či podprsenka z cukríkov
  • epilátor v ružovom vyhotovení v tvare srdiečka
  • žehlička, fén na vlasy, myš či klávesnica v červenej alebo ružovej farbe
  • svietiace náušnice
  • USB kľúč v tvare zamilovaných chobotničiek

Zdroj: www.uzisito.sk, www.mametotu.sk, NAY, ElectroWorld

debata chyba