Anténa a satelit ušetria za televíziu mesačne desať eur

Tisíce domácností platia káblovým operátorom za sledovanie televízie, aj keď by ju mohli mať bez mesačných poplatkov cez anténu či satelit. Súbor základných asi 15 digitálnych programov vyjde u káblových operátorov mesačne zväčša okolo desať eur.

30.01.2010 15:55
rodina, diaľkový ovládač, televízor,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Rovnaké slovenské a české programy a k tomu aj desiatky zahraničných staníc však môžu rodiny sledovať bezplatne, ak jednorazovo investujú do satelitného kompletu zhruba 150 eur. Investícia sa na ušetrených mesačných poplatkoch za niečo vyše roka vráti a potom sa rodina definitívne zbaví mesačných úhrad.

Rodinám, ktorým stačia slovenské programy, sa oplatí zvážiť využívanie digitálnej televízie cez anténu, ktorá odštartovala na konci minulého roku. Anténový digitál ponúka zatiaľ programy STV1, STV2, STV3, JOJ a JOJ Plus. Prevádzkovateľ vysielania spoločnosť Towercom však rokuje aj o skorom zaradení Markízy a TA3. Tie by mali zatiaľ nahradiť niektoré z vysielaných staníc. Do konca júna však Towercom sľubuje počet programov cez anténu aspoň na časti územia zvýšiť. Na anténe by sa tak mala dať chytiť aj TV Doma či niektoré regionálne televízie.

Kábloví či satelitní operátori lákajú ľudí na televíziu za mesačné poplatky s tým, že im požičajú bezplatne prijímacie zariadenia a poskytnú ďalšie služby ako programový sprievodca či nahrávanie. Anténu či satelitný komplet si však môže zákazník zadovážiť a nainštalovať jednoducho aj sám. Individuálny spôsob príjmu digitálnej televízie cez satelit či anténu umožňuje tiež využívať službu programového sprievodcu, pri ktorom si môžu diváci pozrieť prehľad vysielania konkrétnej stanice na niekoľko dní dopredu. Nahrávať programy je možné pri kúpe vhodného zariadenia na príjem signálu.

Towercom ako šíriteľ televízneho signálu predpokladá, že ľudia pri vylepšení signálu cez anténu začnú viac zvažovať spôsob príjmu. „Možno sa pre niektorých divákov káblovej televízie stane anténa zaujímavejšou, keďže je rovnako ako satelit bez mesačného poplatku,“ povedal šéf spoločnosti Towercom Roman Fischer. Domácnosti, ktoré sledujú televíziu cez anténu, si budú musieť kúpiť zariadenie za 30 eur na prijímanie digitálnej televízie cez anténu, ktorá do roku 2012 úplne nahradí doterajší analógový príjem.

Niektorí operátori veria, že pri potrebe investovať do anténového príjmu ľudia zvážia iné možnosti prijímania signálu. Operátor T-Com tento rok začal ponúkať balík televíznych programov popri kábli aj cez satelit, a to za poplatok osem eur mesačne. Menší operátor Satro zase začal šíriť televízny signál vzduchoch cez novú frekvenciu v Žiari nad Hronom, odkiaľ sa chce prepracovať aj do ďalších regiónov.

Lídrom medzi televíznymi operátormi na slovenskom trhu spoločnosťou Digi Slovakia pohyby na trhu zatiaľ nepohli. „Odkedy sme v roku 2001 vstúpili na slovenský trh, ceny sme nezmenili. Je isté, že k zvýšeniu cien v najbližšom období nedôjde. Ak by sme mali pocit, že konkurencia silnie, zvážime naše ďalšie kroky,“ povedala o možnosti upraviť ceny smerom dole šéfka spoločnosti Digi Slovakia Melinda Monica Morariu.

Platené súbory televíznych programov
Ktoré programy sú väčšinou v základných balíkoch: STV1, STV2, STV3, Markíza, Doma, JOJ, JOJ Plus, TA3, ČT1, ČT2, ČT24
Ktoré sledované programy bývajú v nadštandardných balíkoch: Spectrum, Discovery, TV Paprika, Filmbox, Film+, Hallmark, History, Cartoon Network, Disney Channel, MTV, CNN, BBC, Spice, Blue Hustler, HBO, Cinemax, Eurosport, Sport1, DSF, Nova Sport
Digi TV – satelit: Od 9,60 eura/mes. – 60 slovenských, českých a zahraničných programov (balík 68 programov za 10,9 eura/mes.)
UPC Direct – satelit: Od 11 eur/mes. – 50 programov v slovenčine a češtine a vyše 200 zahraničných programov
UPC Digital – kábel: Od 10 eur/mes. – 15 slovenských a českých programov (balík s 80 programami je za 16 eur/mes.)
T-Com (Magio) – kábel: Od 9 eur/mes. – 16 slovenských a českých programov (balík s 58 programami je za 12 eur/mes.)
T-Com (Magio) – satelit: Od 8 eur/mes. – 12 základných programov (balík s 35 programami je za 10,3 eura/mes.), za prenájom prijímacieho zariadenia sa platí ďalších 1,95 eura/mes.
Satro – anténa/kábel: od 6 eur/mes. – 17 základných programov (balík 42 programov je za 10,9 eura/mes.)
Orange – kábel (optický): od 8,9 eura/mes. – 16 programov (balík 72 staníc je za 13,9 eura/mes.)
Poznámka: Prijímacie zariadenie operátor väčšinou poskytuje zadarmo,

Zdroj: operátori, Pravda

debata chyba