Kedy potrebuje lyžiar poistenie?

Chystám sa s rodinou na lyžovačku do Vysokých Tatier. Stačí nám bežné zdravotné poistenie alebo je potrebné uzavrieť špeciálne poistenie?

30.01.2017 12:34
lyžovanie, lyže, zima, sneh, lyžiarka, Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prípade, že dovolenku budete tráviť na Slovensku, stačí vám riadne zdravotné poistenie. Treba však myslieť na to, že ak sa vám stane úraz na zjazdovke, bežná sanitka sa k vám nedostane. Musia vás k nej dopraviť chlapi z Horskej záchrannej služby alebo zaškolení vlekári. Práve preto cena skipasu na oficiálnych zjazdovkách a vyznačených tratiach zahŕňa poistenie pre prípad zásahu HZS na zjazdovke.

Toto poistenie neplatí v prípade, že ste skialpinista, ktorý nemá zakúpený lístok na vlek, ale aj ak jazdíte na snežných skútroch, sánkach či bežkách vo voľnej prírode. Odporúčam v týchto prípadoch uzavrieť poistenie do hôr, v ktorom máte pokrytý zásah HZS a prepravu vrtuľníkom.

Cena letovej hodiny vrtuľníka je asi 2 000 eur. Komplikovaná záchrana z ťažko prístupného terénu, v lavíne alebo dlhodobé pátranie môžu stáť aj viac ako 10 000 eur, preto sa uzavretie poistenia neoplatí podceňovať.

Ak sa chystáte na lyžovačku do zahraničia, je potrebné mať uzatvorené poistenie vrátane pripoistenia zimných športov. Napriek tomu, že ako slovenskí občania máte európsky preukaz poistenca, a tak aj nárok na zdravotnú starostlivosť v členských štátoch EÚ, prepravu vrtuľníkom, ale aj zo zjazdovky k sanitke, ako aj väčšinu nákladov za zdravotnú starostlivosť by ste si museli hradiť sami. Vďaka európskemu preukazu poistenca vám budú uhradené iba náklady na základnú zdravotnú starostlivosť, aj to len v rozsahu, ktorý majú aj občania danej krajiny zadarmo. Všetko, čo si musia hradiť oni, si musíte zaplatiť aj vy.

Správne cestovné poistenie je také, ktoré vám v prípade poistnej udalosti kompletne pokryje všetky finančné náklady na zdravotnú starostlivosť, prevoz späť do vlasti, ako aj škody, ktoré vám v zahraničí môžu nastať na vašom majetku. V neposlednom rade pripoistenie zodpovednosti za škody vykryje aj všetky prípadné škody, ktoré by ste mohli svojou neopatrnosťou spôsobiť vy alebo vaši blízki niekomu cudziemu.

Odpovedal: Pavol Michalec, odborný garant pre neživotné poistenie zo spoločnosti Universal maklérsky dom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka #cestovné poistenie