Na lyžovačku si pribaľte aj dobré poistenie

Začala sa sezóna lyžovačiek a mnohí cestujú za oddychom práve do hôr, či už slovenských, alebo za hranice. Štatistiky za uplynulú zimnú sezónu však potvrdzujú, že ani maximálna opatrnosť na svahu nemusí stačiť, a vhodné je uzavrieť adekvátne poistenie.

28.12.2016 10:21
hory, zima, sneh lyžovačka, lyžovanie, lyžiari,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Nehody na lyžovačke sa nevyhýbajú ani najlepším lyžiarom. Poistné plnenie možno v prípade poistnej udalosti, ktorá sa stala na Slovensku, získať z úrazového poistenia či zo životnej poistky, prípadne z pripoistenia k týmto produktom. V prípade, ak niekto spôsobí úraz vám alebo ho vy spôsobíte inému lyžiarovi či mu zničíte vybavenie, poistné plnenie môže ísť z poistenia zodpovednosti za spôsobené škody. Väčšinou býva súčasťou poistenia domácnosti, uzavrieť ho možno aj osobitne.

Vycestovať na lyžovačku do zahraničia bez cestovného poistenia sa rozhodne nevypláca. Klienti ČSOB Poisťovne napríklad nahlásili v uplynulej zimnej sezóne najviac úrazov z Rakúska, Talianska, zo Švajčiarska a z Francúzska. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na to, že európsky preukaz poistenia nemusí stačiť. Neplatí totiž v súkromných zariadeniach ani v prípade, ak lyžiar spôsobí neúmyselnú škodu niekomu inému. Európsky preukaz zdravotného poistenia síce umožní ošetrenie v zariadeniach financovaných z verejných zdrojov, aj v nich si však musíte uhradiť príslušnú spoluúčasť. Náklady na ošetrenie zranení bývajú v zahraničí neraz výrazne vyššie ako doma.

K zimnej výbave si preto treba pribaliť cestovné poistenie, ktoré zahŕňa aj zimné športy. V porovnaní s ďalšími nákladmi na dovolenku je to minimálna suma, ktorá môže ušetriť stovky eur. Prípadné náklady spojené s liečbou bude totiž znášať poisťovňa. Z údajov ČSOB Poisťovne a asistenčnej služby AWP Solutions vyplýva, že priemerné náklady na ošetrenie zranenia boli v zahraničí dvoj- až trojnásobne vyššie ako pri úrazoch na slovenských horách.

„Na výšku ceny ošetrenia má vplyv aj to, do ktorého zdravotníckeho zariadenia sa klient dostane a či je uplatnený Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ten totiž platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach a za podmienok rovnakých ako pre miestnych. Platí to aj pre výšku doplatkov za starostlivosť,“ upozorňuje riaditeľ odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne Peter Ripka. Práve v blízkosti lyžiarskych stredísk sú zdravotnícke zariadenia prevažne súkromné a výška doplatkov býva aj niekoľkonásobne vyššia, ako sme zvyknutí.

„Klientom odporúčame nahlásiť každú poistnú udalosť bezodkladne, teda potrebné je volať na číslo asistenčných služieb, kde klientovi poradia správny postup v každej situácii. Klientom neodporúčame, aby podpisovali podklady, ktoré sú písané v cudzom jazyku, ak daný jazyk neovládajú,“ upozorňuje Milan Janásik z poisťovne Generali.

A na čo myslieť pri uzatváraní poistky? Nikdy neriešte poistnú udalosť v strese alebo pod nátlakom. Takisto sa vyhnite podpisu dokumentov či tlačív, ktoré nie sú pre vás zrozumiteľné. Pri poškodení zdravia je vhodné podľa manuálu poisťovne Aegon privolať zdravotnú pomoc, aby bol zdokumentovaný rozsah poškodenia zdravia ihneď pri úraze.

Vyžiadať si treba aj kontaktné údaje od účastníkov, ako aj svedkov, môžu sa vám zísť pri následnom prešetrovaní okolností poistnej udalosti. Ak to situácia dovolí, opäť sa odporúča vyhotoviť čo najpresnejšiu fotodokumentáciu a ihneď kontaktovať svoju poisťovňu. Samozrejmosťou by malo byť, že pred jazdou na svahu nebudete piť alkohol a ak chcete, aby vám poisťovňa uhradila škody, nejazdite na neoznačených tratiach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné poistenie