Proti pádom sa dá poistiť aj vo vyššom veku

Starší človek sa z následkov pádu zotavuje horšie a dlhšie, ako v mladosti. Výnimočná nebýva ani situácia, keď senior po páde zostane dlho v nemocnici, alebo mu nešťastný pád spôsobí ťažké zdravotné postihnutie s obmedzenou pohyblivosťou.

10.11.2016 09:48
zlomenina, úraz, nehoda, nemocnica, noha,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„V produktívnom veku takéto situácie bežne kryje životné poistenie a vhodne zvolené doplnkové poistenia pre prípady úrazu,“ hovorí Dana Macková, produktová manažérka poisťovne Aegon. Mnohým starším ľuďom však životné poistenie už skončilo, niektorí ho, naopak, vypovedali ešte počas aktívneho života, aby ušetrili peniaze.

Opätovne uzatvoriť životné poistenie vo vyššom veku potom býva buď drahé, alebo v niektorých prípadoch to už ani nejde. Poisťovne si totiž určujú limity pre takzvaný vstupný a výstupný vek poistenia. Najvyšší vstupný vek (do ktorého ešte poisťovne uzatvoria životné poistenie) býva spravidla od 60 do 70 rokov.

Istú možnosť, ako sa chrániť pre prípad úrazu a jeho následkami, ponúka poistenie bývania – nehnuteľnosti alebo domácnosti. Seniori si k nemu môžu prikúpiť aj voliteľné úrazové poistenie. Pri tomto poistení na rozdiel od životnej poistky vek nehrá žiadnu úlohu. Ak sa záujemca rozhodne poistiť dom či byt a k tomu sa pripoistiť proti riziku úrazu, nebude záležať na tom, že má trebárs aj osemdesiat rokov. Rovnako nebude záležať ani na tom, či už ako senior má nejaké pohybové obmedzenia, alebo či žije aktívnym životom, môže pokojne rekreačne športovať alebo cestovať. Poistenie seniorov ochráni v prípade pádu, udretia hlavy či zlomených končatín.

Súčasťou poistného krytia majetku môže byť zároveň aj poistenie zodpovednosti. Pre prípad, že pri páde doma, ale aj inde – napríklad v obchode či v čakárni u lekára – poistená osoba niečo poškodí alebo niekoho zraní. Prípadne ak senior používa barly, vozík alebo inú pomôcku a neúmyselne poškodí cudzie zariadenie mimo domova, poisťovňa poskytne plnenie.

Závisí od ponuky poisťovní, no takéto poistenie sa môže vzťahovať automaticky na všetkých členov domácnosti. Manželom alebo partnerom tak napríklad bude stačiť jediná poistka, ktorá poskytne poistnú ochranu obom – resp. všetkým členom poistenej domácnosti.

Cena poistenia majetku (domácnosti i nehnuteľnosti) nebýva vysoká. A to ani v prípade dojednania voliteľného úrazového poistenia. „Cena za ročné poistenie sa spravidla pohybuje do sto eur pre byt vo väčšom meste alebo rodinný dom v obci,“ hovorí Dana Macková.

Pri výbere poisťovne sa pýtajte nielen na to, či je poistenie zodpovednosti súčasťou majetkového poistenia, ale aj na to, na aké krajiny sa vzťahuje. Úrazové poistenie má celosvetovú územnú platnosť, takže seniorom poskytne ochranu i počas dovolenky alebo pri kúpeľnom pobyte v zahraničí.

Poistenie bývania sa na rozdiel od životného poistenia dá uzatvoriť aj na diaľku – cez internet. Poisťovne mávajú príslušné on-line formuláre na svojich weboch. Poistenie majetku môžu svojim rodičom alebo prarodičom vybaviť aj ich dospelé deti. Takýto darček môže byť užitočnejší, ako napríklad vitamíny z lekárne. Ak sa dospelé deti rozhodnú zaplatiť poistenie spolu aj s úrazovým krytím za rodičov ako darček, môžu ho uhradiť zo svojho účtu, Poistná ochrana z poistenia domácnosti poskytuje ochranu nielen osobe, ktorá zmluvu podpísala, ale všetkým členom jej domácnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #úrazové poistenie