Ste skúsený vodič? Na poistke môžete ušetriť

Rovnako ako každý rok sa mnohí motoristi aj v závere tohto roka obzerajú po nových cenách povinného zmluvného poistenia. Aj keď boj o motoristov nie je už sezónnou, ale celoročnou záležitosťou, viaceré poisťovne menia svoje cenníky práve na záver roka.

07.11.2016 09:15
pzp, auto, poistenie, povinné Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Trh povinného zmluvného poistenia je vo fáze vyčkávania – na to, čo sa udeje v legislatíve, i na to, ako koncom roka zareaguje konkurencia a aké ceny nastaví pre jednotlivé segmenty motoristov. Niektoré poisťovne ponechávajú naďalej v platnosti doterajšie cenníky, iné urobili kozmetické zmeny v niektorých kategóriách. Sú aj poisťovne, ktoré svoje sadzobníky upravili viac – zmenili segmentačné kritériá alebo ich dôležitosť pre stanovenie ceny,“ vraví Vladimír Cvik, konateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Netfinancie, ktorá ponúka možnosť uzatvoriť poistenie takmer vo všetkých poisťovniach cez internet.

Najmenšie rozdiely v cene poistiek sú v prípade skúsených vodičov, ktorí jazdia viacero rokov bez nehody. „Týchto motoristov majú záujem získať všetky poisťovne. Naopak, citlivosť poisťovní k viac rizikovým, napríklad mladým motoristom je rozdielna, aj preto sú cenové rozdiely medzi nimi v desiatkach, dokonca stovkách eur,“ hovorí Cvik. Napríklad rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou poistkou na Škodu Octavia Combi pre 45-ročného muža je len 76 eur. V prípade, že by si rovnaké auto poisťoval 20-ročný vodič, bude rozdiel predstavovať takmer 735 eur.

Najväčšie rozdiely v poistnom sú v prípade mladých vodičov, ktorí si zaobstarajú silné autá. Napríklad 20-ročný študent zaplatí za poistenie BMV 520 v Kooperative 143,65 eura. Generali si za poistenie od tohto motoristu vypýta 533 eur a AXA až 2 773 eur. Naproti tomu, ak si rovnaké auto zaobstará 45-ročný muž, ktorý naposledy spôsobil nehodu pred štyrmi rokmi, bude najdrahšia poistka stáť 311 eur. Poisťovne vysvetľujú nižšiu cenu pre starších vodičov tým, že jazdia opatrnejšie. „Z dlhodobých analýz našej spoločnosti vyplýva, že vodiči, ktorí majú 25 rokov a viac, sú výrazne skúsenejší ako začínajúci vodiči, vďaka čomu spôsobujú aj menej nehôd, a preto môžu mať aj lacnejšie povinné zmluvné poistenie,“ povedal Peter Fafalák z Union poisťovne.

V porovnaní s minulosťou pribudli kritériá, ktoré rozhodujú o cene auta. Dávno už neplatí, že cenu poistenia zistia jednoduchým pohľadom do tabuľky. O výške poistného v súčasnosti nerozhoduje už len zdvihový objem valcov, ale aj výkon motora, vek vodiča, jeho bydlisko či počet najazdených kilometrov. Poisťovne dávajú zľavy starším vodičom či tým, ktorí majú u nich uzatvorené aj iné poistky. „Väčšina poisťovní sa riadi princípom ťažšie auto spôsobí väčšiu škodu, a preto sa za väčšie autá zväčša platí vyššie poistné,“ vraví hovorkyňa Komunálnej poisťovne Daniela Michaličová.

Od novembra rozšírila kritéria pre stanovenie ceny najväčšia poisťovňa na trhu. „Okrem už existujúcich parametrov budeme od 1. 11. 2016 pri stanovovaní poistného zohľadňovať aj značku vozidla a pridali sme aj užšie rozčlenenie podľa bydliska poistníka. Výsledkom kombinácie týchto kritérií je individuálna výška poistného,“ povedala Helena Kanderková z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Viaceré poisťovne lákajú motoristov na to, že pri uhrádzaní škody neuplatňujú amortizáciu. To znamená, že poškodenému zaplatia viac peňazí. Napríklad ak pri cúvaní poškodíte dvere na zaparkovanom aute, v prípade uplatnenia amortizácie poisťovňa uhradí skutočnú cenu dverí. Bude rátať napríklad, že ide o päťročné dvere, ktorých hodnota je 300 eur. Preto poškodenému zaplatí 300 eur. V skutočnosti však tento poškodený pravdepodobne nebude zháňať rovnaké päťročné dvere, ktoré by stáli 300 eur, ale v servise mu namontujú nové dvere, ktoré stoja tisíc eur. A túto sumu by mala uhradiť poisťovňa, ktorá amortizáciu neuplatňuje. „Poistník má tak istotu, že ak svojou chybou zaviní dopravnú nehodu, náhrada škody bude vysporiadaná bez ďalších ťahaníc a problémov s amortizáciou a vyriešená v plnom rozsahu oprávneného nároku poškodeného,“ povedala Kanderková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie