Choďte na zdravotné vyšetrenie, odkázala poisťovňa zosnulému

Aj ten najlepší poistný produkt dokáže zatieniť zlé správanie pracovníka poisťovne na pobočke. Z hodnotenia prieskumu kvality, ktorý spustil portál Finančná Hitparáda a nezávislý hodnotiaci systém Staffino vyplýva, že nedostatky sa nájdu aj v poisťovniach.

19.07.2016 11:31
manažér, zmluva, podpis, závet, poistenie, ľudia Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Dobrú poisťovňu spozná klient až v zlých časoch. A ako sa poisťovňa skutočne zachová v ťažkých životných situáciách klienta, sa v žiadnej zmluve nedočítate. Preto hodnotenia a skúsenosti klientov vytvárajú najlepšiu cestu k výberu dobrej poisťovne,“ povedal Martin Švidroň z portálu Finančná Hitparáda.

Z výsledku prieskumu, ktorý stále prebieha, vyplýva, že klienti sú najviac nespokojní s rozdielnym prístupom poisťovne pred podpisom zmluvy a po ňom. Výhrady majú aj k spôsobu informovania, či k odporúčaniam poisťovní a agentov zrušiť pôvodné poistenie a uzatvoriť nové, ktoré je takmer identické. Klientom sa nepozdáva ani zložitá administratíva, keď v prípade poistnej udalosti je potrebné vypĺňať viacero formulárov s veľmi podobným obsahom.

Neposkojní sú aj tí klienti, ktorí nedostali poistné plnenie v požadovanej výške alebo poisťovňa s jeho vyplatením otáľala. To môže súvisieť aj so zle poskytnutými informáciami pri podpise zmluvy, keďže klient získa dojem, že má nárok na vyššie poistné plnenie, než mu zaručuje zmluva.

Poistenci, ktorí sa zúčastnili prieskumu, poisťovniam odporúčajú predovšetkým častejšie preškoľovať agentov a zlepšiť ich výber. Odbúrať by mali aj množstvo papierovačiek či zapojiť do riešenia poistných udalostí aj moderné technológie.

Čo všetko zažili klienti v poisťovniach

  • Vlamač mechanicky poškodil zámok do auta. Poisťovňa preplatila iba poškodený zámok, nie všetky zámky v aute. Odvtedy má majiteľ na zväzku o jeden kľúč navyše.
  • „Čo si myslíte, že inde vám dajú lepšiu cenu?“opýtala sa pracovníčka poisťovne klientky. „A dali,“ dodáva spokojne klientka.
  • Voda v byte poškodila koberec. Poisťovňa bola ochotná preplatiť iba pomernú časť ceny koberca. Tú časť, ktorá bola poškodená, keďže zvyšok sa podľa nej dal ešte používať.
  • Poisťovňa považovala dopravnú nehodu za poisťovací podvod, aj keď bola riadne zdokumentovaná políciou, resp. priebeh bol nahratý na autokamere.
  • Poisťovňa požadovala od klienta dokument, ktorý musí sama vystaviť, no jeho vystavenie klientovi odmietla.
  • Poisťovňa stratila kompletne odovzdanú originálnu dokumentáciu k poistnej udalosti (pre plnenie poisťovňa požaduje originály).
  • Chyby pri vypĺňaní tlačív poisťovne zamestnancom poisťovne boli príčinou odďaľovania poistného plnenia.
  • Poisťovňa požadovala preskúmať zdravotný stav poisteného po jeho pohrebe.
  • Poisťovňa podmieňovala poistné plnenie z cestovného poistenia predložením predpisu na lieky, ktorý sa necháva v lekárni.
  • Poisťovňa vydala ubezpečenie, že platby napriek chýbajúcemu variabilnému číslu spárovala. Onedlho prišlo z poisťovne storno zmluvy pre neplatenie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum