Kto najviac ušetrí zmenou poisťovne?

Zmeniť svoju poisťovňu alebo nie? Túto otázku v súčasnosti riešia desaťtisíce motoristov, ktorí majú uzatvorené povinné zmluvné poistenie na kalendárny rok.

06.11.2015 06:58
pzp, poistenie, nehoda, havária Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Poisťovňu, v ktorej máme uzatvorenú povinnú poistku, totiž možno štandardne zmeniť len raz za rok. Motorista, ktorý to chce urobiť, musí vo svojej starej poisťovni podať výpoveď najneskôr šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. To znamená, že motoristi, ktorým sa poistné obdobie končí 31. decembra, musia podať výpoveď najneskôr do 19. novembra. Zmluvu s novou poisťovňou by potom mali uzatvoriť najneskôr do konca roka.

Poisťovne musia od apríla tohto roka uplatňovať na všetky nové zmluvy systém bonusov a malusov. To znamená, že motoristi, ktorí jazdia bez nehody, musia dostať zľavu zo základného poistného a, naopak, tí, ktorí nehodu spôsobili, si musia priplatiť. Doteraz väčšina poisťovní síce ponúkala bonus za bezškodový priebeh, ale malusy neuplatňovala. Navyše novým klientom často dávali zľavy v takej výške, ako by jazdili niekoľko rokov bez nehody, a to aj vtedy, ak spôsobili haváriu.

Napriek prirážkam pre tých, ktorí spôsobili nehodu, práve tejto skupine vodičov sa najviac oplatí porovnávať ponuky jednotlivých poisťovní, keďže v niektorých poisťovniach si priplatia výrazne menej ako inde. Zmenou poisťovne tak môžu ušetriť aj stovky eur. Z porovnania cien, ktoré pre denník Pravda pripravil portál Netfinancie.sk, vyplýva, že 35-ročný muž, ktorý pred rokom spôsobil dopravnú nehodu, zaplatí v Groupama poisťovni za poistenie Škody Fabia 1,2 poistné vo výške 64,80 eura. Naopak, Genertel mu naúčtuje až 370 eur. V prípade 45-ročného muža, ktorý posledných osem rokov žiadnu nehodu nespôsobil, je pritom rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou poistkou len 69 eur.

Veľké rozdiely v cenách poistiek sú aj v prípade mladých vodičov. Kým v Komunálnej poisťovni zaplatí 20-ročný muž za poistenie Škody Octavia 1,6 TDI ročne 97,50 eura, AXA si od neho vypýta 533,70 eura. Najhoršia je pritom kombinácia mladého vodiča a silného auta. 20-ročný muž by za poistku pre VW Passat 2,0 TDI zaplatil v Komunálnej poisťovni 135 eur. V AXA by ho pritom poistenie stálo viac ako desaťnásobok – 1 710 eur.

Naopak, najmenšie rozdiely v poistnom sú v prípade starších ľudí. Ak si bude chcieť 65-ročná žena chcieť poistiť Škodu Fabia 1,2, bude rozdiel medzi najlacnejšou a najdrahšou ponukou len 28 eur. Ročné poistné ju nevyjde na viac ako 90 eur. Starší vodiči totiž podľa štatistík jazdia opatrnejšie ako mladší a zároveň jazdia výrazne menej. Preto spôsobujú aj menej dopravných nehôd.

Väčšinu motoristov zaujíma pri výbere poisťovne predovšetkým cena. Keďže z povinného zmluvného poistenia sa platí škoda iným ľuďom, ktorú oni spôsobia, nič iné okrem výšky poistného ich nezaujíma. „Vyberať si povinné zmluvné poistenie len podľa ceny je chyba. Povinná poistka totiž dnes umožňuje napríklad chrániť aj vlastné auto proti prírodným živlom alebo pred krádežou, ak človek nemá havarijné poistenie. Výrazný rozdiel je aj v asistenčných službách,“ tvrdí Ivan Noskovič z OVB Allfinanz Slovensko. Pri asistenčných službách by mal motorista skúmať, aké limity má poisťovňa nastavené na jednotlivé úkony. Jedna poisťovňa môže totiž zaplatiť odťah do výšky 70 eur, iná do 100 eur. Rozličná býva výška limitov aj podľa toho, či vodič potrebuje pomoc na Slovensku, alebo v zahraničí.

Motoristi by si mali dať pozor aj na to, aké asistenčné služby im poisťovňa poskytne v prípade nehody a aké v prípade poruchy auta. Často sa totiž stáva, že pri havárii poisťovňa uhradí odťah do najbližšieho servisu a motoristovi poskytne náhradnú dopravu či ubytovanie, ale pri poruche auta svojmu klientovi tieto služby len zorganizuje, ale zaplatiť si ich už musí sám motorista.

Majitelia áut majú viacero možností, ako si môžu porovnať ceny poistenia a uzatvoriť novú zmluvu. Okrem návštevy pobočiek núkajú poisťovne na svojich internetových stránkach aj kalkulačky, ktoré každému motoristovi vypočítajú ceny poistenia. Zároveň viaceré internetové stránky umožňujú porovnať cenu poistenia vo všetkých poisťovniach na trhu. „Pri uzatvorení zmluvy na internete klient ušetrí čas, pretože v priebehu pár sekúnd uvidí ceny všetkých poisťovní. Pri osobnej návšteve pobočiek by mu to zabralo veľa času a zrejme by ani všetky poisťovne neobehol,“ tvrdí konateľ spoločnosti Superpoistenie Marek Dudáš.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné zmluvné poistenie